Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължава визитата на Си Дзинпин в Русия; японският премиер на изненадващо посещение в Киев

[post-views]
Продължава визитата на Си Дзинпин в Русия; японският премиер на изненадващо посещение в Киев

САЩ призоваха китайския лидер Си Дзинпин да използва влиянието си върху руския президент Владимиr Путин, за да го притисне да спре „военните си престъпления в Украйна“. Си е на официално двудневно посещение в Москва, което наред със задълбочаването китайско –руското икономическо партньорство, се смята и за първият по сериозен опит на Пекин да заеме посредническа роля за постигането на временно примирие между Русия и Украйна. Визитата на Си съвпадна с изненадващото посещение на японския премиер Фукио Кишида в украинската столица Киев.

Преди началото на втория кръг от преговори между Си Джинпин и Владимир Путин, китайският лидер се срещна и с руския министър-председател Михаил Мишусти, като го покани да посети Китай, заедно с руския президент по късно през годината. Според официалната информация на Кремъл, освен задълбочаването на икономическите връзки между двете страни, двамата лидери ще обсъдят предложения от Китай мирен план за конфликта в Украйна, който беше посрещнат скептично от Киев и Западните му съюзници, защото в общи линии включват незабавното прекратяване на военни действия, но не и изтелгянето на руските войски от окупираните украински територии.

Посещението на Си в Русия се следи с голям интерес, защото може да хвърли светлина на плановете на Пекин. Опасенията на Украйна и Запада са, че Китай е на път да изостави т.нар си неутралитет по отношение на войната, и да се ангажира по-тясно с конфликта, като освен икономически и техническа помощ, започне да предоставя и военна. Китай не трябва да предоставя смъртоносна помощ на Русия, защото така би подкрепил една „нелегална война“, заяви през деня генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На фона на посещението на Си в Москва, в което анализатори виждат подкрепата на Китай за Русия, в украинската столица Киев пристигна японският министър-председател Фумио Кишида, чиято държава наред с останалите развити страни, освен че твърдо подкрепя Украйна, е сред страните наложили санкции на Русия.

Визитата на Кишида в Киев не остана незабелязана в Москва, като руското министерство на отбраната съобщи, че два от стратегически му бомбардировачи са прелетели през деня през Японско море.

Независимо, че Русия и Япония подържат дипломатически отношения между двете страни все още няма подписан мирен договор, след края на втората световна война, заради териториалния спор за Курилски острови.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани