Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Другото лице на протестите – над 120 хиляди души са пострадали от несмъртоносни оръжия

[post-views]
Другото лице на протестите – над 120 хиляди души са пострадали от несмъртоносни оръжия

На фона на масовите безредици във Франция, медицинската асоциация „Лекари за човешки права“ публикува доклада си за ефекта на несмъртоносните оръжия за „овладяване на тълпите“ върху здравето и живота на хората. Повече от 120 хиляди души в целия свят са били ранени от използвани от полицията сълзотворен газ и гумени куршуми по време на протести от 2015 г. насам.

Докладът „Смъртоносен под прикритие“ описва въздейстивието на различни несмъртоносни оръжия, използвани от органите на реда по целия свят за потушаване на протести, които по същество са „законно упражняване на демократични права“. „Лекари за човешки права“ и сътрудниците им от Международната мрежа за граждански права и британската фондация „Омега“ установяват черната статистика на базата на медицински доклади от движението на „жълтите жилетки“ във Франция, антирасистките протести в САЩ и продемократичните демонстрации в Хонконг, Бирма, Иран и др.

Според доклада през последните 7 години от сълзотворен газ и сходни на него химични вещества са пострадали над 119 хиляди души, като за 4% от тях се е наложила хоспитализация, а най-малко 14 души са починали след вдишване на тези газове. Така наречените „защитни оръжия“, към които спадат и гумените куршуми, са ранили повече от 2 хиляди души, като при повечето са пострадали очите. Близо половината от ранените имат последици за цял живот, а жертвите са 12.

Експертите описват и ефекта от различни звукови и водни оръдия и подчертават, че органите на реда са все по-склонни да злоупотребяват със силата си в лицето на протестните движения, чийто брой расте лавинообразно през последните години. Вместо да уталожи напрежението, това често води до нова ескалация на конфликтите, припомнят авторите на доклада и препоръчват по-добра регулация на този вид оръжия, по-добро обучение на служителите и изисквания за отчетност при използването им, както и прибягване до тях само в краен случай.

Най-ново

Единична публикация

Избрани