Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Черен четвъртък“ във Франция -страната е блокирана от поредната общонационална стачка

[post-views]
„Черен четвъртък“ във Франция -страната е блокирана от поредната общонационална стачка

Масовите протести във Франция продължават и стават все по-ожесточени. След цяла седмица без прекъсване днес е кулминацията на демонстрациите срещу пенсионната реформа. Въпреки уверенията на президента Макрон, че мярката е необходима, няма изгледни общественото недоволство скоро да стихне.

„Черен четвъртък“ обявиха синдикатите във Франция. От началото на годината това е деветото парализиране на страната, заради обща стачка на заетите във всички сектори. Блокирани са подстъпите към най-голямото летище в Париж, както и пристанища, петролни рафинерии и бензионостанции. Градският транспорт и училищата също не работят.

В цялата страна се съобщава за седнали на ЖП-релсите демонстранти, за сблъсъци с органите на реда и обстрелване на полицейски управления. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ срещу протестиращите в Нант и водни оръдия в Рен. Всички са много ядосани, а ситуацията е експлозивна, коментират очевидци.

Това е първата общонационална проява след като правителството де факто прие спорната пенсионна реформа, преодолявайки двойния вот на недоверие в парламента. В сряда президентът Еманюел Макрон даде дългоочаквано телевизионно интервю, в което обща да доведе реформата докрай. Увеличаването на пенсионната възраст не е прищявка, а необходимост, допълни той и изрази готовност да поеме политическите последици от размириците.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Казвам го най-отговорно, не се стремя да бъда преизбран, така или иначе Конституцията не ми го позволява, но между социологическите проучвания и краткосрочния или висшия интерес на страната, аз избирам последния и дори да се наложи да се примиря с непопулярността си, ще го направя.“

Синдикатите призоваха за спокойствие въпреки яда си заради „пренебрежението и отричането на проблемите“, демонстрирани от президента. Критиците на властта настояха за преустановяване на реформите и заявиха готовност да протестират до постигане на целта. Демонстрациите все по-често прерастват в безредици и през последните дни имаше стотици арести.

„Черен четвъртък“ във Франция -страната е блокирана от поредната общонационална стачка

Най-ново

Единична публикация

Избрани