Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кирил Милов е №1 в световната ранглиста преди европейското

[post-views]

Кирил Милов е единственият български национал по борба с първо място в категорията си в световната ранглиста преди началото на европейското първенство в Загреб през април, което ще осигури на действащия континентален шампион по-удобен старт. Едмонд Назарян пък е втори на 60 кг, а в челните десетки на всички стилове има общо десетима българи.

Настоящата ранглиста, публикувана от Световната федерация по борба (UWW) тази седмица, ще определи поставените за всяка категория на континенталния шампионат. Тя е оформена от световните финали от миналата година и първите два ранкинг турнира за 2023-а в Загреб (Хърватия) и Александрия (Египет).

След еврошампионата ще има още два ранкинг турнира – в Бишкек (Киргизстан) и Будапеща (Унгария), които ще завършат изгледа на класацията за световното първенство в Белград (Сърбия) през есента. То ще бъде и първа олимпийска квалификация за Париж 2024.

Милов води в световната ранглиста на 97 кг класически стил, след като спечели в доминиращ стил златния медал на първия ранкинг турнир за годината в Загреб. Той измести от лидерската позиция световния шампион Артур Алексанян (Армения). Милов добави 13 хиляди точки към актива си и има сбор от 50 хиляди, което е с 5 хиляди повече от олимпийския шампион от Рио 2016 и четирикратен световен първенец Алексанян.

Още един българин е в топ 3 на класическата борба и това е Едмонд Назарян на 60 кг. Той е с 37 хиляди точки и 8 хиляди по-малко от световния шампион Жоламан Шаршенбеков.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани