Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството няма да предоставя бойна техника на Украйна

[post-views]
Радев: Докато управлява служебно правителство, няма да даваме на Украйна изтребители, ракетни комплекси и танкове

Подкрепяме дипломатическите усилия за възстановяване на мира

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос относно съвместното закупуване на боеприпаси за Украйна в рамките на ЕС след откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, организирана в София от Министерството на правосъдието в сътрудничество с неправителствени организации.

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Радев. „И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира, или за удължаване на войната“, подчерта държавният глава.

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет. България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, допълни още той.

Държавният глава уточни, че България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запаси и да помага на другите държави членки да попълват своите. Само 17 държави сключиха споразумение за доставки за Украйна, но България не е сред тях, каза държавният глава.

Финансите на държавата са стабилни, заяви президентът Радев, помолен за коментар на спекулациите за възможен фалит на държавата. „Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси и осигури рекордна събираемост, така че да гарантира ежегодно нарастване на пенсии и заплати“, посочи държавният глава. Румен Радев определи като спекулации твърденията за предстояща промяна на курса на лева спрямо еврото и нови заеми от Международния валутен фонд.

Най-ново

Единична публикация

Избрани