Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представиха втора книга от поредицата за българските генерали

[post-views]
Националният военноисторически музей представя втора книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946“

Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София вчера официално беше представена втората книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946”, озаглавена „С дълг и отговорност”. Автори са проф. Тодор Петров и директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова.

За значението на поредицата първи говориха рецензентите на книгите професор Веселин Янчев и професор Светлозар Елдъров. Те подчертаха значението на това да познаваме българските генерали, техния живот, служба и отдаденост на България, защото чрез тях помним славата на Българската армия и победите ѝ по бойните полета.

В своето слово доц. д-р Соня Пенкова отбеляза, че не е важно колко книги ще излязат от поредицата, а е важно да помним българските генерали. Стана ясно, че вече са готови томове 3 и 4 от поредицата, които скоро ще бъдат представени. Проф. Тодор Петров разказа малко по-подробно за изданията и подчерта, че заслугите на българските генерали са неоспорими, но има и офицери, които също достойно са служили във войската и не са достигнали до генералски чин.

Сред гостите на събитието бяха съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, който прочете приветствие от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев, генерали, офицери и много гости.

Книгата е първото по рода си изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и отличията на висшия офицерски корпус. Съдържа биографичните данни, засягащи жизнения път и делото на 69 генерали от Третото българско царство, като се очаква цялата поредицата да обхване имената на над 500 висши офицери.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани