Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американската армия нанесе масирани въздушни удари по ирански милиции в Сирия

[post-views]
САЩ заловиха шестима членове на „Ислямска държава“ в Сирия

Американската армия нанесе масирани въздушни удари срещу бази на про-иранските групировки в Сирия, съобщават от Пентагона. От ведомството допълват, че атаката е в отговор на смъртоносно нападение с дрон, при което е загинал един човек, а петима други американски военнослужещи са ранени.

Размяната на въздушни удари е станала в четвъртък вечерта, става ясно от съобщението на Пентагона, като уточниха, че цел на атаката с дрон е била военната база край град Хасаках в североизточна Сирия.

Американските военни посочват, че загиналият при въздушно нападение е външен служител на договор с американската армия, а двама от пострадали военнослужещи, заради тежкото си състояние са транспортирани в болница извън страната.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че по заповед на президента на САЩ Джон Байдън е упълномощил  силите на Централното командване на САЩ да извършат високоточни въздушни удари в Източна Сирия по цели, използвани от групировки, свързани с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция.

По данни на Сирийската обсерватория за човешките права, която следи за насилието в страна при американските въздушни удари са загинали 8 бойци на местна про-иранска групировка. Информацията обаче не може да бъде потвърдена от трети източник. САЩ подържат военно присъствие в Сирия, като част от усилията на международната общност в борбата срещу терористичното движение ИДИЛ, което през 2014г, успя да завземе огромни територии в Ирак и в Сирия, в опит да създаде Ислямска държава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани