Информационен център на Министерство на oтбраната

Втори български пилот завърши курса за усвояване на Ф-16

В САЩ ще бъдат обучени 14 български летци, а на следващ еткап – още 18

Втори български пилот завърши курса за усвояване на самолет Ф-16 Блок 70, съобщиха от МО.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Съгласно договора от 2020 г. за придобиване на самолети Ф-16 Блок 70 в САЩ ще бъдат обучени 14 български пилоти. Към момента 8 летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилоти да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати.

По втория договор за придобиване на още 8 изтребителя Ф-16 Блок 70 трябва да бъдат обучени 18 пилоти, като те не се изпращат наведнъж, а по двойки. Заминават за САЩ по график, изготвен от американската страна. Графикът е направен така, че до 2024 г. десетима от пилотите да бъдат подготвени, а другите четирима ще завършат подготовката си, когато пристигнат самолетите, обясни миналия месец командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.

Бригаден генерал Русев отбеляза тогава, че в България няма заложени обучения на инструктори за Ф-16. Всички пилоти, които се качат на самолет, трябва минат подготовка в САЩ. България вероятно може да поиска да подготви инструктор, но този въпрос не е обсъждан с нашите съюзници, каза още командирът.

През февруари България преведе първата вноска (в размер на 31 110 457 лв.) за придобиване на вторите осем нови самолета Ф-16 Блок 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация – съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top