Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Петко Петков: За две години възстановихме 200 км от възпиращото съоръжение

[post-views]

Започва службата си като командир на маскировъчен взвод

Подполковник Петков е роден в Севлиево през 1973 г. Завършва ВВОВУ „Васил Левски” 1997 г., профил „Инженерни войски”, специалност „Пътно строителство и мостове”. Той е първи офицер в рода си.

Започва службата си като командир на маскировъчен взвод в 54-ти инженерен полк в Свищов. Поради закриване на формированието през 2001 г. продължава службата си в Пловдив – в 91-ви позиционен полк, последователно като заместник-командир и командир на рота. Завършва Военната академия „Г. С. Раковски” през 2009 г. и продължава службата си в Командването на Сухопътните войски. От 1 февруари 2018 г. отново е в Пловдив като командир на инженерния батальон.

Участвал е в редица международни учения. Бил е заместник-командир и командир на българската инженерна рота, която беше и все още е в състава на инженерните оперативни сили на многонационалните мирни сили за Югоизточна Европа. Миналата година ротата е имала инспекция от командването на многонационалната бригада. Едни от най-големите учения, в които е участвал, са от серията „Крайъгълен камък” – през 2002 г. в България и през 2003 г. в Румъния, както и в голямо учение в Хърватия през 2004 г.

По време на мащабното учение „Балканска стена-20” му е възложено да организира и проведе имитацията. Бях обещал, че ако всичко мине наред, както се и случи, ще си сложа нашивката Sapper (сапьор), сочи към ръкава си офицерът.

Семеен е, със съпругата му имат двама синове – на 18 г. и на 8 г. „Хобито ми е стендов моделизъм – да сглобявам макети, а също и риболов. Макетите са на танкове, самолети, кораби. Купуваш комплекта, после лепиш, сглобяваш, боядисваш елементите. При мен тези хобита са активни, не ги забравям, намирам свободно време за тях”, казва с усмивка подполковник Петков.

Подполковник Петко Петков е досегашен командир на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк. Батальонът изпълнява задачи по фортификационно оборудване на позиции, оборудване на окопи, укрития за бойна техника, поддържане и прокарване на пътища за придвижване и маньовър на формированията, добиване и пречистване на вода, както и добиване и разпределение на електроенергия.

– Г-н подполковник, в какви основни учения и подготовки участва 91-ви батальон през изминалата година?

– Наред със задачите, които изпълнявахме миналата година, по-съществено е участието на инженерна рота по подготовка на окопи и укрития в интерес на 4-ти артилерийски полигон на Учебен полигон (УП) „Корен”, където проведоха своето основно занятие за годината. Също така участвахме с една инженерна рота в състава на силите за незабавно действие в „Морски страж-22”, отново на „Корен”. Проведохме и командно-щабно учение под ръководството на щаба на полка. Интересно беше и участието ни назад в годините. През 2019 г. инженерната рота за хоризонтални конструкции от състава на батальона заедно с инженерната рота за бойна поддръжка от 54-ти инженерен батальон, който е другият батальон от 55-и полк, както и с противотанковия дивизион от 4-ти артилерийски полк проведохме съвместно учение на подвижния отряд за заграждения заедно с противотанковия резерв. Като цяло през годините, за които съм имал чест да бъда командир на батальона (от 2018 г. – б. а.), добре сме работили както с колегите от 54-ти батальон, така и с командването на 55-и полк. Решавали сме съвместно внезапно възникнали задачи.

– Какво предстои за батальона в близко бъдеще?

– Следващия месец ни предстоят дейности по охраната на държавната граница и по възстановяване на инженерното възпиращо съоръжение. Предвиждат се и три съвместни ротации с другия батальон засега. В бъдеще се очаква и да провеждаме съвместни учения на двата батальона в интерес на механизираните формирования. Инженерният полк е единствен в състава на Българската армия и задачите са много. Почти няма полигон, на който вече да не сме изпълнявали задачи по военно инженерно осигуряване. Занапред ще има други задачи, но сме длъжни да се справим.

– Как се координират двата батальона от 55-и полк, след като единият е в Пловдив, а другият – в Белене?

– Имаме съвместни работни срещи. Обикновено заедно провеждаме занятия, както споменах на УП „Корен”. Събираме се и на място уточняваме задачите. Извършваме рекогносцировка и след това пристъпваме към изпълнение на задачите. Също така отивам в гарнизон Белене, където получаваме указания от командването на полка.

– Какви основни дейности изпълнявате в района на българско-турската граница?

– Свидетели сме на мигрантския натиск и опита на мигрантите да преодоляват инженерното съоръжение от възпиращ, а не възпрепятстващ тип. С помощта на стълби тези хора се опитват да го прескочат и, за съжаление – успяват. Прерязват спиралата – режещата тел, както и самите пана. Налага се в компрометираните участъци да затваряме дупките в паната и да поставяме нови спирали „Бруно”. „Лястовиците”, на които са разположени горните редове на спиралата „Бруно” – там обикновено ги смачкват и също се налага да се подменят с нови. През 2021 г. бяхме ангажирани с възстановяване на два водостока, които бяха разрушени от придошлите реки. Съответно бяха разрушени и два участъка от възпиращото съоръжение. През 2022 г. бяхме изцяло концентрирани върху възстановяване на самото съоръжение. През 2021 г. започнахме от ГКПП Свиленград и се движехме на изток, като възстановихме 90 км. Миналата година започнахме от ГКПП Елхово, пак се движехме на изток и възстановихме 110 км, или общо за двете години – почти 200 км. За съжаление, това, което сме възстановили, започва наново да се разрушава.

– Какви конкретни задачи решавате по военното инженерно осигуряване на полигоните?

– Ако дадем за пример последното ни участие миналата година в интерес на артилерийските формирования от 4-ти артилерийски полк, задачите бяха съсредоточени по оборудване на командния пункт на командира на полка, изграждане на основни и запасни огневи позиции за артилерийските системи D 20. Имаше също оборудване на укрития и съответно – стартови площадки за бойните машини БМ-21 „Град”, съответно прокарахме и поддържахме маршрути между основните и запасните огневи позиции на артилерията. Решавахме и внезапно възникнали задачи, отново в интерес на артилерийските формирования. Обикновено изпълняваме тези задачи в рамките на полевото тактико-специално учение с ротата в рамките на 5 дни. Защото на полигона през годините сме оборудвали предварително огневи позиции, подходи, пътища. Понякога се налага да възстановим отново път, който сме прокарали, но през годините е компрометиран. С помощта на инженерните машини – предимно БАТ, прокарваме пътищата.

– А имате ли нова техника?

– Миналата година получихме 6 броя нови инженерни машини – два самосвала, грейдер, валяк, автомобилна вишка и многофункционален екскаватор. Така се създадоха нови способности и се повишиха съществуващите способности на батальона, защото досега валяк и грейдер не сме имали.

– Какво е кадровото състояние на батальона?

– С войници сме добре окомплектовани. Със сержанти – 100%. За съжаление, с офицери е лошо състоянието на окомплектоването. Отдавам това, първо, на недостатъчното попълнение от Националния военен университет (НВУ) и второ – на факта, че в Пловдив има още много формирования, сред които батальонът е най-малкото. При това другите са с по-висок ранг и предоставят по-добро кариерно развитие на офицерите. Радвам се, че миналата година дойдоха двама лейтенанти, през 2021 г. – един, през 2020 г. – двама. Тази година очаквам двама военнослужещи да завършат задочно НВУ и да станат офицери. Единият е редник, другият – сержант. НВУ и като цяло МО се опитват да решат въпроса. Сега започнаха по-големи приеми на курсанти и мисля, че през 2026 г. трябва да започнат да идват повече лейтенанти.

– Как виждате развитието на батальона, на полка и въобще на Инженерни войски?

– Полкът заема важно място в състава на Сухопътните войски (СВ) като единственото инженерно формирование. В момента текат процеси в СВ по преглед на структурите и на възможността за постигане и развитие на нови способности. Командването на полка има визия да го доразвие, дори ако може – да бъде формиран още един батальон. Да се придобият нови способности, дори да се възстановят стари, които в годините са били загубени. Има проекти в бъдеще да се придобият нови мостове, също така установки за пречистване и добиване на вода. Да се подмени остарялата техника и да може да гледаме в бъдещето с високо вдигнати глави и да посрещнем всички предизвикателства, които ще стоят пред батальоните и полка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани