Информационен център на Министерство на oтбраната

Градусът на напрежение в Израел се покачва, масова стачка блокира най-голямото летище в страната

Десетки хиляди израелци отново протестираха срещу крайнодясното правителство

Градусът на напрежението в Израел се покачва. Правителствената криза се задълбочава, а масовите протести стават все по-яростни след уволнението на министъра на отбраната Йоав Галанат, който осъди спорната съдебна реформа. Президентът Ицхак Херцог призова правителството да спре разбунилия духовете проект, чиито основни елементи трябва да бъдат въведени съвсем скоро.

Стачка на работниците на най-голямото летище в Израел – Бен Гурион, доведe до отмяна на всички излитащи полети. Пристигащите също ще бъдат ограничени, с изключение на тези, които вече са във въздуха. Аеропортът работи на ниво минимални услуги, колкото да се избегне затварянето му, посочиха от сидикатите. Акцията е част от масовите демонстрации, които заливат страната през последните дни.

Спорната съдебна реформа, която според масите ще подкопае демократичните устои на страната, изкарва хората на протест от няколко месеца. Конкретно искрата на гнева подпали уволнението на военния министър Йоав Галант, който по-рано предупреди премиера, че проектът му пряко застрашава националната сигурност.

Над половин милион души участваха в протестите, а след размириците в Тел Авив и Йерусалим премиерът Бенямин Нетаняху призова активистите да действат отговорно и да се въздържат от провокации. Министър-председателят отмени планираното си обръщение към нацията, в което трябваше да оповести бъдещите си планове. Смята се, че той планира да отмени спорната реформа, но коалиционните му партньори от крайната десница го призоваха да не се поддава на натиска.

Готвената промяна разбуни духовете сред всички обществени прослойки в Израел, включително влиятелните военни, като редица генерали дори заплашиха с оттегляне след уволнението на Галант. Министри от управляващата партия „Ликуд“ защитиха колегата си и настояха за прекратяване на реформаторския проект. В проявите се включиха няколко университета, а повече от 20 кметове обявиха гладна стачка. Консулът в Ню Йорк подаде оставка, а дипломатическите представителства на Израел по целия свят бяха призовани да се включат в протестите.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top