Информационен център на Министерство на oтбраната

Кризата в Израел се задълбочава – повече от половин милион души излязоха на протест

Хиляди израелци излязоха на улиците на протест, след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната

Кризата в Израел се задълбочава. Повече от половин милион души излязоха на протест след уволнението на министъра на отбраната Йоав Галант, който стана първият член на кабинета, изправил се срещу съдебната реформа. Президентът Ицхак Херцог призова правителството да спре разбунилия духовете проект, чиито основни елементи трябва да бъдат въведени в следващите дни.

Лансираният от израелския министър-председателе Бенямин Нетаняху план за съдебна реформа доведе до изключително грозни сцени в цялата страна. Искрата на гнева подпали уволненито на военния министър, който по-рано предупреди премиера, че проектът му пряко застрашава националната сигурност, за което плати с поста си.

Над 600 хиляди души участваха в демонстрациите, които са най-масовите в страната от десетилетия, а в Тел Авив и Йерусалим се съобщава и за сблъсъци.

Протеститащи блокираха главната пътна артерия в столицата, скандирайки „Демокрация, демокрация“. Пред резиденцията на Нетаняху в Йерусалим пък се стигна до сблъсъци между органите на реда и разгневени демонстранти, които преодолели оградите за сигурност и трябвало да бъдат разпръснали с водни оръдия. Няколко университета обявиха стачни действия, а израелският консул в Ню Йорк пък подаде оставка, за да се дистанцира от правителството.

Масовото недоволство предизвика сътресения по върховете на властта в страната. Заговори се за разцепление на управляващата коалиция, след като редица министри от управляващата партия „Ликуд“, се обявиха в подкрепа на уволнения си колега и настояха за прекратяване на спорната реформа. Бивши сътрудници на Нетаняху пък прогнозират, че това е началото на неговия край.

Междувременно медиите в Тел Авив съобщиха, че се готви замразяване на спорния проект, след като премиерът свика извънредно заседание на правителството, за да търси изход от кризата.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top