Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във ВВВУ „Георги Бенковски“ започна първата международна курсантска седмица

[post-views]
Във ВВВУ „Георги Бенковски“ започна първата международна курсантска седмица

Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ днес започна Първата международна курсантска седмица. Тя ще се състои в дните до 1 април.

Сред официалните гости на откриването бяха заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, областният управител на Плевен Иван Петков, кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

„Това събитие е планирано още с откриването в края на януари на новия учебен корпус на Висшето военновъздушно училище в Плевен. Надявам се то да се превърне в традиция, защото това е една уникална реклама за военното образование в България“, каза пред журналисти заместник-министър Генчовска. Тя подчерта, че историята на българската военна авиация е изключително богата и тази международна среща е възможност да бъде представена на курсанти от други военни училища от чужбина. „Надявам се ВВВУ „Георги Бенковски“ да се утвърди като център за международно обучение и много скоро да има по-дългосрочен обмен на курсанти по програмата „Еразъм“, каза още заместник-министърът.

Полк. Андриян Колев, заместник-началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, подчерта, че три години след възстановяване на училището то е сключило споразумения със 17 университети, с които работят активно и обменят курсанти и студенти. „За трите години преминахме през институционална и програмна акредитации, възстановихме голяма част от сградите“, добави той. „Надявам се, че през тази седмица ще бъдат постигнати споразумения за развитие на нови научни проекти от нашите преподаватели и ще засилим обмена на курсанти и студенти. За година и половина училището успя да изпрати около 40 курсанти в други университети за период от два до четири месеца“, каза още полк. Колев.

В международната курсантска седмица участват 12 академии и университети с общо 34-ма чуждестранни участници (курсанти, студенти и придружаващи офицери) и седмина български курсанти. Освен от училището домакин, във форума са включени представители на военни училища в Гърция, Полша, Румъния, Португалия, Чехия, Испания и САЩ.

През седмицата ще има презентации, представяне на академиите, посещения на музеи, забележителности в Плевен и Велико Търново, както и представяне на летателното обучение във ВВВУ „Георги Бенковски“.

Международната курсантска седмица се организира с цел обогатяване знанията на участващите курсанти и офицери за сигурността и отбраната, както и за подобряване на сътрудничество между държавите участници.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани