Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната: България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно

[post-views]

Няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме нужда от тях, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на журналисти след церемонията по валидиране на пощенска марка по повод 110 години от Балканските войни. Не разполагаме с такива системи на въоръжение, допълни той. По отношение на предоставянето на 1 милион брой боеприпаси за Украйна, министърът посочи, че те трябва да излязат като наличност от някои складове.  В Българската армия нямаме такива снаряди и няма как да бъдат предоставени на Украйна, каза още той. На по-късен етап след модернизиране на артилерията ни, може да придобиваме и снаряди с такъв калибър. България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно от нея, каза министър Стоянов.

МО предоставя боеприпаси на ВМЗ – Сопот, съгласно т. 7 от решението на Народното събрание за оказване на подкрепа на Украйна, стана ясно от думите на министъра. Въпросът бе във връзка с договора  за обновяване на боеприпаси за около 347 млн. лв.  В решението ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от Българската армия. Това сме и направили, предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ ЕАД, каза министърът. Решение на самите фирми е с кого и как ще търгуват, но при спазване законите, обясни той. Тоест няма как това да стане без да има решение на комисията към Министерството на икономиката.

Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава, отбеляза министърът.  Изнасянето на по-предни позиции на ядрено оръжие в никакъв случай не води до решаване на конфликта, напротив – задълбочава го, отговори той  на друг въпрос за оценката му по повод плановете на Русия за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. „Изостря се обстановката, но все пак моята оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване“, добави той.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Виж още

Избрани