Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седмият национален събор на граничарите ще се проведе на 1 юли в Гоце Делчев

[post-views]

Отложеният през 2020 г., поради КОВИД-пандемията, Седми национален събор на граничарите  ще се проведе на 1 юли т.г в гр. Гоце Делчев, съобщават от централата на СОСЗР.

Решението е взето на среща при кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов с председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев, който е и председател на клуб „Граничари“ –София.

Националният събор ще бъде посветен на 70-годишнината от създаването на 16 граничен отряд – Г. Делчев и 70 г. от битката на Доспат дере, героизма и саможертвата на младши лейтенант  Вергил Ваклинов и старшина Дончо Ганев, загинали в престрелка с бандитска група. Ще бъде направено предложение на министъра на вътрешните работи Седмият национален събор на граничарите – действащи и от запаса, да се проведе под неговия патронаж.

На срещата са обсъдени основните въпроси по подготовката и провеждането на събора. Откриването ще бъде на 1 юли в 13,30 ч. в района на ГПУ – Г. Делчев пред паметника на младши лейтенант Вергил Ваклинов. Предвижда се до 16, 30 ч. да има „Ден на отворените врати“ в Граничното полицейско управление.  От 17.30 до 20 ч. в градския парк в зала „Неврокоп – Арена” ще се проведе тържествено събрание с художествена програма за 70 години от създаването на 16-ти граничен отряд. Другарската вечеря е от 20, 30 ч. ресторант – градина „Орбел” в същия парк. През втората половина на април да се учреди Инициативен комитет за подготовка и провеждане на събора, който ще приеме програма със съответните срокове за изпълнение. 7-мия Национален събор на граничарите, който от своя страна да приеме програма за събора и се поставят конкретни задачи, срокове и изпълнители по приети  части на програмата на събора, уточнени по-горе.

На разговора в Общината са били още заместник-кметът Валери Сарандов, генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, председател на Областната организация на СОСЗР – Благоевград, майор от запаса Бойко Гърнев, председател на Общинската организация на СОСЗР – Г. Делчев, комисар Илия Сораджиев, началник на Гранично полицейско управление /ГПУ/ в същия град, полковник от запаса Димитър Хрисимов, бивш началник щаб на Гранични войски и доайенът на запасните офицери в гр. Г. Делчев подполковник от запаса Богдан Боцев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Виж още

Избрани