Информационен център на Министерство на oтбраната

Имаме две оферти за заместващи платформи за изтребителната авиация

Имаме две оферти за заместващи платформи за изтребителната авиация

До дни ще бъде доставен първият, а до края на април вторият двигател за МиГ-29 от Полша, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Обществената поръчка, която е обявена, е за покупка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, втора употреба. Това поясни министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю по нова телевизия. Ще бъде обявена и нова обществена поръчка за ремонт ни шест двигателя. До дни ще бъде доставен първият, а до края на април вторият двигател от Полша.

Освен това, каза министърът имаме две оферти за заместващи платформи. „Ще ги представим на Комисията по отбрана и ако парламентът реши с най-голямо удоволствие ще преминем към западни самолети. Но в крайна сметка това, на което летят нашите пилоти, е това, което е предоставил нашият политика“, допълни министър Стоянов. В същото време той припомни следния текст от Закона за отбраната и Въоръжените сили: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави“.  Министър Димитър Стоянов категорично опроверга някои публични твърдения за броя на изправните самолети, които носят бойно дежурство. „Нито са два самолетите, нито военнослужещите в Граф Игнатиево стоят само на заплати, защото са от моя приятелски кръг. Това категорично не е вярно“, посочи министърът. Той отхвърли обвиненията в бездействие за състоянието на бойната ни авиация и посочи, че в мандата на служебното правителство е свършена много работа, за да се поддържа нейният ресурс.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top