Информационен център на Министерство на oтбраната

НИК 421 преминава над подводното възвишение Минерва

НИК 421 преминава над подводното възвишение Минерва

Във вечерните часове на 27 март българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ преминава над подводното възвишение Минерва, намиращо се в близост до бразилския бряг в Атлантическия океан. Възвишението Минерва се издига на 45 метра под морското равнище в район, където останалата част от дълбочините на Атлантика варират между 1000 и 4000 метра.

НИК 421 продължава да поддържа добра скорост от около 10 възела при насрещен вятър от 6 метра в секунда и вълнение от около 3 бала. Корабът следва курс 25° (север-североизток).

“Св. св. Кирил и Методий” плава към следващата междинна спирка от маршрута си – испанския град Картахена, където трябва да пристигне в средата на април. Там на борда ще се качи нова група от 24-ма курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) във Варна, които, подобно на свои 23-ма колеги в началото на пътуването, ще проведат 10-дневна плавателна практика. След Картахена НИК 421 ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия. Очаква се корабът да приключи изцяло плаването си, акостирайки във Варна в края на април.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top