Информационен център на Министерство на oтбраната

Носителят на “Икар” Владимир Пенев: Има много повече причини да се обичаме, отколкото да се мразим и завиждаме

Носителят на "Икар" Владимир Пенев: Има много повече причини да се обичаме, отколкото да се мразим и завиждаме

Антон Радичев с “Икар” за изключителен принос

Националните награди за сценични изкуства “Икар” бяха връчени за 49-и път. 25 статуетки бяха раздадени в Народния театър “Иван Вазов” на церемонията, чийто организатор е Съюза на артистите у нас. 

Антон Радичев беше отличен за изключителен принос към българския театър. За най-добър спектакъл за изминалата година беше обявен “Орфей” в Народния театър. Мотото на церемонията тази година беше “Изберете театъра!”

Светлана Янчева спечели “Икар” за водеща женска роля за Уини в “О, щастливи дни” от Бекет в Театрална работилница “Сфумато”. Мария Бакалова – единствената българска актриса, номинирана за “Оскар”,  връчи статуетката за водеща мъжка роля на Владимир Пенев за поп Кръстьо във “Великденско вино” в Народния театър:

“Имаме много повече причини да се обичаме, отколкото да се мразим и да си завиждаме. Затова ви призовавам –  казвайте, когато видите нещо хубаво! Не пропускайте случай да кажете: Обичам те! Дори на човек, който не ви е чак толкова симпатичен”, каза Владимир Пенев 

Отново в Народния театър отиде и наградата за режисура. Спечели я словенския режисьор Йерней Лоренци за постановката “Орфей”. Статуетката “Икар” за чест и достойнство беше дадена на Мария Стефанова (най-възрастната действаща актриса у нас в момента), Теодосий Спасов беше отличен за световното си турне от гилдията на музикалните артисти, а Антон Радичев за изключителен принос към българския театър:

“Страшно много искам да благодаря на Господ, че съм се родил на тази Земя, половин век съм на сцената на този театър. Сърдечно и човешки ви благодаря”, сподели Антон Радичев

Артистичното семейство Яна Титова и Александър Алексиев, които излязоха на сцената с децата си, за да връчат една от наградите, бяха с черни тениски с надпис “Морфов”, а Алексиев изрази съжаление, че президента не е в залата, за да му каже: “Слава на Украйна! Да живее България!”

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top