Информационен център на Министерство на oтбраната

Решенията на ЕС за подкрепа на Украйна се приемат с единодушие, отбеляза говорител на Европейската комисия

Решенията на ЕС за подкрепа на Украйна се приемат с единодушие, отбеляза говорител на Европейската комисия

Досега всички решения за военна, хуманитарна, икономическа и финансова помощ за Украйна са взети с единодушие в ЕС, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че държавите от ЕС предоставят съвместно военна помощ на Киев за няколко милиарда евро, но самостоятелно изпращат и допълнителна подкрепа.

Европейският фонд за военна помощ предвижда един милиард евро за покриване на разходите по предоставеното военно оборудване от запасите на държавите, още толкова средства са предвидени за превоза на пратките до Украйна, поясни говорителят. Държавите, които предоставят помощ от запасите си, се очаква да изчислят какви количества да запазят, съобразно нуждите за собствената им сигурност, добави той.

Няма “остаряло” оборудване – всяко оборудване, което Украйна може да използва, е необходимо за защита от руското нападение, заяви говорителят. Когато става дума за т. нар. съветско оборудване – то е много важно и имаше решаваща роля в началото на войната, защото украинските военни го познават. Щом едно оръжие може да бъде използвано, то допринася, обобщи той.

Не може да се каже, че ЕС покрива разноските за предоставяне на оборудване с отпаднала необходимост – Украйна определя от какво има нужда. Даваме това, което се иска и можем да осигурим. Изплащането на разноските със средства от фонда е в ръцете на държавите от ЕС, те определят правилата, посочи говорителят в отговор на въпрос, свързан с медийни твърдения, че някои европейски държави изпращат на Украйна остаряло оборудване, но очакват възстановяване на разходите по цени за ново.

Държавите преценяват дали да обявят открито условията за покриване на разходите за предоставеното военно оборудване на Украйна. Много условия не може да бъдат обявени засега, докато войната продължава, поясни говорителят.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top