Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания заяви, че повишава нивото на заплаха от вътрешен тероризъм в Северна Ирландия

[post-views]

Великобритания заяви, че повишава нивото на заплаха от вътрешен тероризъм в Северна Ирландия
Британският държавен секретар за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис

Британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5 повиши до „сериозно“ нивото на заплаха от вътрешен тероризъм в Северна Ирландия, което означава, че има голяма вероятност за извършване на нападение, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис посочи в писмено заявление, че нивото е било повишено от „значително“ на „сериозно“, след като напоследък са били атакувани полицаи.

Миналия месец в британския район беше извършено нападение с огнестрелно оръжие, при което беше ранен служител на реда, който не е бил на работа по това време. Атаката беше осъдена от правителствата на Великобритания и Ирландия.

„Обществеността трябва да остане бдителна, но не да е в тревога, и да продължи да съобщава на полицията в Северна Ирландия за всичко, което буди безпокойство“, заяви министърът.

Преди около година Великобритания понижи нивото на заплаха в Северна Ирландия на „значително“ за първи път от повече от десетилетие.

През април се навършват 25 години от Белфасткото споразумение, с което до голяма степен беше сложен край на 30-годишен период на насилие в Северна Ирландия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани