Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десети кръг на стачката във Франция – властите мобилизираха над 13 хиляди полицаи

[post-views]
Макрон прокарва закона за пенсиите без гласуване в Националното събрание

Масовите протести във Франция продължават. Въпреки натиска от улицата президентът Еманюел Макрон не отстъпва и отказва да отмени спорната пенсионна реформа, като настоява, че тя е от жизнена необходимост за социалната система в страната.

Десетият кръг от общонационалната стачка срещу пенсионната реформа се провежда днес във Франция. След проявите на насилие, съпътстващи протестите от миналата седмица, днес ангажирани с опазването на обществения ред са над 13 хиляди полицейски служители. 5 500 от тях ще бъдат разположени само в столицата Париж, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Засякохме висок риск от нарушаване на обществения ред, обоснова решението си министърът, и това наложи безпрецедентното разгръщане на полицейски сили в страната, включително над 90 мобилни екипа за борба с безредиците.

Днешните протести отново парализират Франция и включват блокиране на железопътния транспорт, спиране на доставките на горива и затваряне на учебни заведения. В понеделник пък служители в Лувъра блокираха входовете му и оставиха туристите извън музея.

С нарастване на общественото недоволство се променя и неговият фокус. Досега стачката беше изцяло срещу увеличението на пенсионната възраст, но все повече стават критиците на Макрон, които го обвиняват в използване на авторитарни управленски методи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани