Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руският космически кораб „Союз“ се завърна на Земята без екипаж месеци след повредата в орбита

[post-views]
Русия очаква МКС да се разпадне до 2030 г. без ремонт

Руският космически кораб „Союз MС-22“ се завърна на Земята без екипаж месеци след повредата в орбита, съобщиха световните осведомителни агенции. През декември 2022 г. беше установено изтичане на охлаждаща течност. Според руските власти повредата е била причинена от сблъсък с миниметеорит, който е повредил външния радиатор. През миналия месец беше изстреляна празна капсула, чиято цел беше да послужи като спасителен кораб. 

Повредена капсула беше приземена с парашут в степите на Казахстан в 17:45 местно време на 147 км югоизточно от Жезказган. Според властите е било твърде рисковано астронавтът на НАСА Франк Рубио и руските астронавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин да се върнат със „Союз“ през март, както беше планирано първоначално. Кабината не може да се охлажда и високата температура би повредила компютрите и оборудването.

Тримата астронавти излетяха към Международната космическа станция (МКС) през септември за шестмесечна мисия. Сега те би трябвало да се върнат на Земята през септември с нов кораб „Союз“, който пристигна на МКС през миналия месец без екипаж. Това означава, че тримата астронавти ще прекарат в космоса една година.

В момента на МКС са още астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уди Хобърг, астронавтът от ОАЕ Султан ал-Неяди и руският астронавт Андрей Федяев. 

Изтичане на охладителна течност беше установено през февруари и на руския товарен кораб „Прогрес MС-21“, което засили подозренията за производствен дефект. Руските власти отхвърлиха тази версия след проверка и заключиха, че и двата инцидента са следствие от сблъсък с метеороиди.  

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани