Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стоянов: МС не е взимал решение за изпращане на военнослужещи в Украйна

[post-views]

„Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия днес, 28 март. По думите му – подобни изказвания са за вътрешнополитическа употреба. „Някои си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат по-голям резултат на изборите – няма да го постигнат“, посочи той.

„България подкрепя Украйна с това, с което може. Не може потенциалът на Българската армия да бъде сведен до нула“, бе категоричен министър Стоянов. Той подчерта, че страната ни следва общата политика на Европейския съюз (ЕС) по отношение на оказването на помощ на Украйна. „Не считам, че България води различна политика от политиката на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание, което изпълнихме“, подчерта той.

По думите му – страната ни няма складови наличности от 155 мм снаряди и поради тази причина не участва в общото европейско решение за изпращане на този вид боеприпаси за Украйна. Помощта, която страната ни е оказала, е според възможностите на Българската армия. „Няма как аз да намаля количеството боеприпаси в нашите складове; ако го направя, най-вероятно ще стана клиент на прокуратурата. Дали сме това, което е в повече, и което имаме“, посочи министър Стоянов.

За това – какво други държави предоставят на украинската страна като военна помощ, например бойни самолети, има различни причини, както и различно законодателство, посочи той. „България има Конституция и Закон за отбраната и lъоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ); в тях пише, че охраната на въздушното пространство се осъществява от Българската армия или съвместно със съюзни сили, а не – вместо нея“, посочи министърът.

Министър Димитър Стоянов категорично опроверга някои публични твърдения за броя на изправните самолети, които носят бойно дежурство. „Нито са два самолетите, нито военнослужещите в Граф Игнатиево стоят само на заплати, защото са от моя приятелски кръг. Това категорично не е вярно“, посочи министърът. Той отхвърли обвиненията в бездействие за състоянието на бойната ни авиация и посочи, че в мандата на служебното правителство е свършена много работа, за да се поддържа нейният ресурс. „В крайна сметка това, на което летят българските пилоти, е това, което им е предоставено от българския политик. С това летят, с това си изпълняват задачите“, посочи той.

Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за покупка на двигатели на самолети МиГ; предстои да бъде обявена нова обществена поръчка за ремонт на двигатели. До дни се очаква един самолетен двигател от Полша и предстои сключване на договор за втори. „Имаме оферти за заместващи платформи, ще ги представим в комисията по отбрана“, припомни той.

Служебното правителство не се е отказала от т.нар. триъгълни сделки; но вече е твърде късно. Забавянето там идва от редовния кабинет, посочи още министър Стоянов. По думите му – няма смисъл от подобни сделки, ако страната ни получи западна техника, която е свалена от въоръжение. „Това е псевдомодернизация“, подчерта той.

За ядрената заплаха и сигурността в региона той посочи, че в НАТО непрекъснато се правят анализи, на базата на тях се провеждат учения и се разработват планове. „Всяко заиграване с ядреното оръжие носи риск. Към момента не смятам че има пряка заплаха за България от използване на ядрено оръжие“, посочи още той и допълни, че в резултат от нарасналите заплахи от изток, е разположена многонационална бойна група на територията на България. По думите му – със сигурност НАТО ще преразгледа плановете за отбрана вследствие на заплахата от изнасянето на руско ядрено оръжие на по-предни позиции в Беларус.

Вижте цялото интервю тук

Източник: nova.bg

Най-ново

Виж още

Избрани