Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноинвалидите настояват за промени в закона им

[post-views]
Военноинвалидите настояват за промени в закона им

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ги поздрави за 108-годишнина на техния съюз.

В очакване сме новоизбраният парламент да гласува измененията и допълненията на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Това заяви на нарочна пресконференция младши лейтенант от запаса Петър Велчев. На 29 март Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите навърши 108 години от учредяването си. По този повод бе получен поздравителен адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов, в който се посочва „Искам да изкажа своето уважение към всички вас, които непрестанно се борите за утвърждаване на доброто име на Съюза. Знам, че с много усилия, достойнство и отдаденост защитавате правата и интересите на пострадалите, подпомагате ги морално и материално в нелекото им ежедневие. Уверен съм, че Съюзът ще продължава да получава своето заслужено обществено признание.“ Поздравления имаше още от командира на СКС, директора на Служба „Военна полиция“ командира на НГЧ и директора на Информационния център на МО.

В България има 3646 военноинвалиди и военнопострадали, като само военноинвалидите са 1946.  47-ото и 48-ото Народно събрание не успяха да ги зарадват с промени в закона, които да облекчат, най-вече, тежкото им социално положение. Поправките са насочени в две основни посоки. Едната е подобряване на грижите за социалното и здравното състояние на военноинвалидите и военнопострадалите и другата – възлагане на допълнителни ангажименти на държавни ведомства и структури. Финансовият разчет за разширяването на правата е между 15-20 млн. лв. Размерът на пенсиите за военна инвалидност, например,  е далеч под линията на бедност, което отдавна налага да се търси нова формула на изчисляването му, стана ясно на пресконференцията. Би трябвало да се намери алтернатива на сегашното му определяне като процент от социалната пенсия за старост, което принуждава военноинвалидите да разчитат месечно от 284 до 370 лв., в зависимост от степента на намалена работоспособност.

Празникът бе повод да се подчертае един резултат, за който борбата продължи от 2019 до 2023 г. Става дума за премахване на несправедливото групиране на имащите право на финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания. Проблемът бе, че хората с над 90 на сто степен на увреждане, с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност, бяха ощетени с по 130 лв. на месец. В случая благодарностите бяха към депутатите от 48-ото Народно събрание.

От Съюза изразиха аргументи в подкрепа на разработения от Министерството на отбраната проект на Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството, която е публикувана за обществено обсъждане.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани