Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Министерството на отбраната се провеждат експертни срещи в рамките на Процеса SEDM

[post-views]
В Министерството на отбраната се провеждат експертни срещи в рамките на Процеса SEDM

В Министерството на отбраната се провеждат експертни срещи в рамките на Процеса SEDM
В Министерството на отбраната се провеждат експертни срещи в рамките на Процеса SEDM

Министерството на отбраната на Република България е домакин на 48-та работна среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM-CC) и 49-та работна среща на Политико-военния направляващ комитет (PMSC), които се провеждат в периода 28-30 март. Заседанията се провеждат в рамките на българското председателство на Процеса, под ръководството на председателя на SEDM и заместник-министър на отбраната Теодора Генчовска.

„Районът на Югоизточна Европа е изправен пред много предизвикателства, включително продължаващата война, тероризмът, киберзаплахите, транснационалната престъпност и незаконната търговия с оръжие и наркотици. Чрез диалог и консултации в рамките на SEDM ние създадохме обща визия за бъдещето на нашия регион и укрепихме сътрудничеството между нашите държави и въоръжени сили“, заяви при откриването на форума заместник-министър Генчовска. „В тази геополитическа обстановка е от съществено значение да останем бдителни срещу външните фактори, които дестабилизират нашия регион и подкопават колективната ни сигурност. Трябва да продължим да работим заедно, за да запазим региона стабилен и проспериращ“, каза тя в обръщението си към участниците.

В работата на форума, организиран от дирекция „Отбранителна политика и планиране“, участват представители на 14 от страните-членки на SEDM, командирът и офицери от щаба на многонационална бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) и представители на Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC). В дискусиите посредством видеоконферентна връзка се включиха и представители на Министерството на отбраната на Украйна.

Участниците обсъждат постигнатия напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на Процеса SEDM, както и актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Във фокуса на дискусиите са реализираните дейности за времето от предходните експертни срещи, проведени през септември 2022 г., които бяха представени от Секретариата на SEDM и от командира на многонационалната бригада SEEBRIG. Дискутирани бяха също програмата и темите от дневния ред на предстоящата през юни т.г. среща на заместник-началниците на отбраната от Югоизточна Европа, организацията на дейностите, свързани с предаването на командването на SEEBRIG от Гърция на Албания и подробности по прехвърлянето на Председателството на SEDM от България на Румъния.

В състава на българската делегация участват бригаден генерал Радостин Илиев – директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ – МО и военен съветник на SEDM, Даниела Григорова – началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ и директор на Секретариата на SEDM, експерти от Министерството на външните работи и от дирекция ,,Отбранителна политика и планиране‘‘, както и Секретариатът на SEDM.

Това е последната домакинска среща, организирана от Министерството на отбраната в рамките на българското Председателство на SEDM.

В Министерството на отбраната се провеждат експертни срещи в рамките на Процеса SEDM

От инициирането си през 1996 г. Процесът SEDM се доказа като ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Експертните срещи на SEDM-CC и PMSC се провеждат два пъти годишно в страната-домакин на Процеса. От 1 юли 2021 г. България пое ротационното председателство на SEDM за срок от две години.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани