Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Два медала за България в ски ориентирането от първия ден на Военното Световно първенство по ски в Боден, Швеция

[post-views]
Два медала за България в ски ориентирането от първия ден на Военното Световно първенство по ски в Боден, Швеция


Редник Станимир Беломъжев – сребърен медал при мъжете в средната дистанция на Световното Военно първенство по ски за 2023 г. в Боден

Представителният отбор на България стартира участието си на 55-то Военно Световно първенство по ски с 2 мадала в дисциплината ски ориентиране.

Надпреварата се провежда в гарнизона на Боден, а домакин са Шведските въоръжени сили.

Българските военнослужещи от Центъра за елитен спорт към Министерството на отбраната и шампиони от държавните военни първенства от видовете въоръжени сили стартираха ударно участието си на Военното Световно първенство в зимните дисциплини в Боден. 

Първите отличия станаха факт в ски ориентирането при мъжете и жените.

В средната дистанция сребърен медал от Военния Световен шампионат на планетата спечели редник Станимир Беломъжев. Най–добрият ни състезател в ски ориентирането се нареди втори в конкуренцията на 29 участници при мъжете. Световният ни шампион остана със среброто след като финишира само с 00.39 секунди пасив от победителя Рамос Уикбум от Швеция. Бронзът стана притежание на представителят на Финландия Уил Лайтмаки.

Другите ни двама представители Полковник Пейо Дончев и майор Стоян Барев заеха съответно 19-то и 25-то място при мъжете в средната дистанция.

Полк. Пейо Дончев има юбилей 50 г. състезател по ски ориентиране от днес 19-сто място средна дистанция

Днес Полковник Пейо Дончев празнува своя 50 годишен юбилей.

Екипът на ВТК  му желае крепко здраве, щастие, късмет и още много спортни успехи!

Второто отличие за България стана притежание на Антония Григорова, която спечели бронзов медал от общо 19 стартирали военни състезателки. Българката финишира с 3 секунди и 08 стотни изоставане от победителката Евелина Уикбом от Швеция. Среброто спечели друга представителка на домакините Изабел Салиен с пасив от 1 минута 25 сототни от шампионката. 

Северните дисциплини се провеждат на стадион „Пагла Ски“, който се намира на около 3 километра от Шведския град Боден.

Два медала за България в ски ориентирането от първия ден на Военното Световно първенство по ски в Боден, Швеция
Антония Григорова -бронзов медал ски ориентиране средна дистанция

55-ото Военно Световно първенство по ски  бе открито с отборен спринт.

Женският спринт бе спечелен от първия отбор на Германия в състав Катерина Хениг и Виктория Карл. Вторият отбор на Франция завърши на второ място със скиорките Флора Долчи и Лена Куинтен. Бронзови медали спечелиха Надя Каелин и Аня Вебер от първия отбор на Швейцария.

Мъжкият спринт бе спечелен от Жул Шапаз и Ришар Жув от първия отбор на Франция. Среброто отиде при Авелино Наепфлинанд Беда Клее от първия отбор на Швейцария, бронзът бе присъден на финландските скиори Реми Линдхолм и Ристомати Хакола.

Първите медали в Боден бяха раздадени на официалната  церемония по откриването. Полковник Карлос Вердуго, който е най-високопоставеният представител на CISM, обяви Шампионата за открит след което имаше изпълнение на Кралския шведски военноморски оркестър.

Шампионатът продължава до петък със ски Световното Военно първенство в зимните дисциплини  е насрочено за петък вечер.

България участва със 7 състезатели в спортовете биатлон и ски ориентиране.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани