Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавният глава призова следващия парламент да осигури съвременни изтребители

[post-views]
Държавният глава призова следващия парламент да осигури съвременни изтребители

Цената на заместващите платформи никак няма да се хареса на нашите народни представители, заяви президентът Румен Радев.

Президентът призова партиите в следващият парламент да започнат да правят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители, а не страната ни да ги чака неясно колко дълго, за да се спази Законът за отбраната и въоръжените сили, според който Българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на друг въпрос на журналисти за възможността за придобиване на „заместващи платформи“ за бойната ни авиация, Румен Радев посочи, че въпросът е много сложен и въпреки усилията на най-високо политическо ниво, както и от страна на служебното правителство, България е получила две оферти. „Цената никак няма да се хареса на нашите народни представители“, заяви държавният глава.

За възможността за т.нар. триъгълни сделки, в които България да участва, президентът посочи, че времето за такива споразумения е било през април и март м.г. при последното редовно правителство, представители на което в момента най-много оплакват липсата на „триъгълни сделки“. В момента има възможност за размяна на въоръжение с някакво облекчение, но не и безплатно, но такива сделки не могат да решат въпроса с охраната на българското въздушно пространство. В случая на Словакия – те предоставят своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна отбрана и трябва да доплатят стотици милиони.

На въпрос дали серията от бомбени заплахи към учебни заведения в страната през последните дни създава рискове за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април, държавният глава увери, че към момента няма рискове нито за образователната система, нито за нормалното протичане на вота. Това са хибридни атаки без реална заплаха, така че аз очаквам органите на реда да предприемат всички мерки, за да има спокойствие на изборния процес, каза президентът. Той участва в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център „Българско водородно общество“ в София.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани