Информационен център на Министерство на oтбраната

Поредна нощ на протести във Франция – 175 полицаи бяха ранени при възникналите безредици

112 арестувани по време на протестите срещу пенсионната реформа в Париж

Поредна нощ на протести във Франция. Десетият кръг от общонационалната стачка срещу спорната пенсионна реформа беше белязан от нови сблъсъци между демонстрантите и органите на реда. 175 полицаи са ранени при безредиците, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Париж.

Близо две седмици след като френското правителство прие разбунилата духовете пенсионна реформа, заобикаляйки парламента, градусът на напрежение в страната остава висок. Синдикатите продължават стачните си действия и по всичко личи, че нямат намерение да отстъпят. Крачка назад отказва да направи и президентът Макрон и примката около него все повече се затяга.

Над 740 хиляди души участваха в десетия кръг на демонстрациите във вторник, сочат официалните данни на правителството, докато синдикатите съобщават за над 2 милиона. При възникналите размирици в сърцето на Париж има ранени, а 27 души са задържани. Демонстранти палиха контейнери за боклук, хвърляха различни предмети срещу органите на реда и издигаха барикади в столицата. За сблъсъци и нанесени материални щети се съобщава още в Нант, Рен, Лил, Бордо, Кален, Дижон, Тулуза, Страсбуг и Кан. На много места се наложи полицията да използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Припомняме, че над 13 хиляди полицаи бяха мобилизирани, за да пазят обществения ред, като само в столицатата броят им надхвърли 5 хиляди души. Ефект обаче нямаше, коментират местните медии и подчертават, че фокусът на стачката става все по-широк и вече не става дума само за пенсиите, а за инфлацията, високата цена на живот и не на последно място – редица спорни действия на президентската администрация. Ситуацията става все по-трудна за контрол, а следващата седмица се подготвя нова общонационална проява.

Ако има нещо позитивно, с което да се запомни вчерашният протест, то е, че улиците на Париж най-сетне ще бъдат разчистени от тоновете боклук, след като работиците от сметосъбирането решиха да прекратят стачката си, продължила повече от 20 дни.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top