Информационен център на Министерство на oтбраната

Армията на ФРГ намалява по численост въпреки поставените цели за увеличаване на личния състав, съобщава германски вестник

Армията на ФРГ намалява по численост въпреки поставените цели за увеличаване на личния състав, съобщава германски вестник

Германската армия намалява по численост, след като за втора поредна година броят на напускащите военни е по-голям от този на новобранците, показват данни на министерството на отбраната, цитирани от всекидневника „Нойе оснабрюкер цайтунг“.

Вестникът посочва, че през 2022 г. от армията са си тръгнали 19 500 души, а над 4200 военни са се оттеглили предсрочно. Това е най-големият отлив от 2017 г. В същото време във въоръжените сили са постъпили 18 800 души. Основните причини за напускане на Бундесвера са продължителна нетрудоспособност и прекратяване на договора по време на шестмесечния изпитателен срок след постъпване на служба.

Изданието отбелязва, че за постигане на определените от германското ръководство цели е необходимо числеността на въоръжените сили да се увеличава всяка година с 21 000 души.

В началото на март германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че в сегашното си положение Бундесверът не е в състояние да защити страната в случай на противниково нападение.

По-рано канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия възнамерява да създаде най-голямата европейска армия в НАТО.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top