Информационен център на Министерство на oтбраната

Топ IT експерти призоваха за временно прекратяване при разработки на изкуствен интелект

Компанията на Мъск "Нюралинк" получи разрешение да тества мозъчните си импланти на хора

Необузданата надпревара при разработването на изкуствен интелект крие потенциални рискове за човечеството. За това предупредиха в отворено писмо стотици специалисти, сред които американския милиардер Илон Мъск, съоснователя на „Епъл“ Стив Возняк и световноизвестният историк Ювал Ноа Харари.

Писмото е подписано от над 1000 души, сред които освен ИТ специалисти, има изследователи, учени и бизнес лидери.

Повод за притесненията им са нашумелите чатбот системи ChatGPT и наскоро представения му наследник GPT- 4, които показват, че е започнала необуздана надпревара в създаването на все по-мощни системи за изкуствен интелект. Това според тях крие големи опасности, защото машини могат лесно да се конкурират с човека в редица области, което може да остави десетки милиони без работа. Това само по себе си е предпоставка за големи социални сътресение и катаклизми.

Според други експерти изкуственият интелект може да промени   живота на хората към по-добро и от него ще има много по-голяма полза от колкото вреди.

За хубаво или лошо първите системи на изкуствен интелкет са вече факт, като на нива ЕС, вече от няколко години се говори за регулации на сектора, като темата набира сила.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top