Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойци на пакистанските талибани убиха четирима полицаи в Пакистан при нападения със стрелба и бомби

[post-views]
Бойци на пакистанските талибани убиха четирима полицаи в Пакистан при нападения със стрелба и бомби

Най-малко четирима полицаи бяха убити, а шестима – ранени, при нападения, извършени от местния клон на талибаните в Пакистан в размирна северна област, граничеща с Афганистан, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Ислямистите първо извършили снощи атентат с огнестрелно оръжие срещу контролен пункт в района на Лаки Марват в Северозападната гранична провинция, при който били ранени най-малко шестима служители на реда, каза полицейски говорител.

След това те атакували с крайпътна бомба конвой, с подкрепления и убили най-малко четирима души от силите за сигурност, добави полицейският представител.

Говорител на пакистанските талибани, които изповядват същото твърдолинейно тълкувание на сунитския ислям като  талибаните в Афганистан, но са отделна групировка, пое отговорност за нападенията.

Те бяха извършени само дни, след като бойци на талибаните убиха висш офицер от пакистанското разузнаване на фона на нарастване на насилието през последните месеци.

Пакистанската армия увеличи операциите си в размирната област, след като през януари талибански атентатор самоубиец се взриви в джамията в комплекса на централата на полицията в град Пешавар. Тогава загинаха най-малко 84 души, повечето от които полицаи.

Талибаните са убили около 80 000 души при продължаващото от десетилетия насилие в Пакистан.

В резултат на поредица военни операции срещу тях в периода от 2014 г. насам те бяха изтласкани от бастионите си по границата с Афганистан, но след превземането на Кабул от афганистанските талибани се опитаха да се прегрупират.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани