Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и Великобритания отварят нова глава – крал Чарлз III направи първата си официална визита в Берлин

[post-views]
Германия и Великобритания отварят нова глава – крал Чарлз III направи първата си официална визита в Берлин

Германия и Великобритания отварят нова глава - крал Чарлз III направи първата си официална визита в Берлин
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер със съпругата си Елке и Чарлз III с кралицата консорт Камила.
Снимка: БТА

Берлин и Лондон отварят нова глава в отношенията помежду си. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който посрещна в страната си британския крал Чарлз III на първата му задгранична визита като монарх.

Британският крал Чарлз III и съпругата му Камила бяха посрещнато с военни почести при Бранденбургската врата. Това е първото им официално пътуване в чужбина като кралска двойка. По план те трябваше да посетят първо Франция, но протестите в страната наложиха отлагане на визитата.

Посещението на новия британски монарх в Берлин е начин да се демонстрират здразвите връзки на Обединеното кралство с Германия и ЕС, въпреки „развода“ между Лондон и Брюксел. Именно това подчерта и германският президент Щайнмайер при посрещането на скъпия си гост, чиято визата определи като „голям личен жест“.

Франк-Валтер Щайнмайер – президент на Германия:

„Днес, когато се навършват 6 години, откакто Великобритания започна излизането си от Европейския съюз, отваряме една нова глава в нашите отношения.“

На среща в Двореца Белвю, официалната резиденция на германския държавен глава, се обсъждаха енергийния преход и устойчивостта. По-късно беше даден и прием в чест на британския монарх, на който присъстваха 130 отбрани гости, сред които и бившият канцлер Ангела Меркел. Самият крал Чарлз III благодари на германците за топлото посрещане и увери, че ще направи всички по силите си за заздравяване на връзките между двете държави. Споделяме общи демократични ценности, допълни кралят, и това личи и днес, когато заставаме заедно с Украйна в защита на свободата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани