Информационен център на Министерство на oтбраната

Япония с планове за контрол на износа на оборудване за чипове

Япония поставя в бойна готовност противовъздушната си отбрана в отговор на плана на Северна Корея да изстреля сателит

Япония представи планове за контрол на износа на 23 артикула, използвани за производството на полупроводници, в резултат на натиска на САЩ върху страните да наложат ограничения, за да ограничат Китай, предаде АФП.

По-рано Нидерландия въведе подобни ограничения този месец, което предизвика упрек от страна на Китай.

Японските мерки имат за цел да “предотвратят военното отклоняване на технологии”, заяви пред репортери министърът на търговията Ясутоши Нишимура.

Напрежението на световния пазар на микрочипове нараства. Западните служители алармират за предоставянето на основни компоненти на все по-враждебни търговски партньори.

Холандското правителство обяви плановете си за нови правила за износ след натиск от страна на САЩ за ограничаване на китайския достъп до технологиите.

Нишимура заяви, че Япония “възнамерява да играе отговорна роля в международната общност” като страна с напреднала технология за чипове.

Сега министерството ще поиска общественото мнение относно мерките, които се очаква да влязат в сила от юли.

Около 10 големи компании, включително „Tokyo Electron“ и „Nikon“, ще бъдат засегнати от новите мерки, съобщи „Jiji Press“.

През октомври Съединените щати обявиха експортни мерки, целящи да ограничат възможностите на Китай да купува и произвежда високотехнологични чипове с военно приложение.

Те включваха ограничения за някои чипове, използвани в суперкомпютрите, както и по-строги изисквания за продажбата на полупроводниково оборудване.

По това време Министерството на търговията на САЩ заяви, че тези стъпки са насочени към предотвратяване на придобиването на “чувствителни технологии” от китайските военни, разузнавателни и охранителни служби.

В отговор Пекин подаде жалба в Световната търговска организация, в която обвини Вашингтон, че застрашава световните вериги за доставки.

Китай нарече холандския ход резултат от “тормоз и хегемония” от страна на Запада.

За да не разчита повече на чуждестранен внос на чипове, през последното десетилетие Пекин вложи милиарди долари в изграждането на собствена полупроводникова индустрия.

Япония също така съобщи, че високопоставеният дипломат Йошимаса Хаяши ще посети Китай този уикенд. Това ще е първата подобна визита от повече от три години.

Като втора и трета по големина икономика в света, страните са ключови търговски партньори.

Връзките между Токио и Пекин през последните години бяха обтегнати. Япония се опасява от нарастващата военна мощ на Китай в региона.

Но през ноември миналата година японският министър-председател Фумио Кишида и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в рамките на среща на върха в Банкок и обещаха да продължат контактите си на високо равнище.

Източник: БГНЕС

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top