Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойните самолети МиГ-29, които Полша обеща на Украйна, не са от запасите на ГДР

[post-views]
Полша не планира да изпрати на Украйна всичките свои самолети МиГ-29

Четирите съветски бойни самолета МиГ-29, които Варшава обеща на Киев, не са от запасите на бивша Източна Германия, заяви ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Шевера, цитиран от ДПА.

Шевера каза, че изтребителите, които Полша е обещала на Украйна преди две седмици, не идват от Германия, следователно не е необходимо Берлин да одобри трансфера им.

„Това не са германски самолети. По оперативни причини не желая да давам повече подробности“, заяви още той.

През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 самолета МиГ-29. Полските военновъздушни сили в момента разполагат с около дузина изтребители от този тип, допълни Шевера.

„Имаме около дузина от тях и за момента те остават в експлоатация от полските военновъздушни сили.

В средата на март полският президент Анджей Дуда каза, че Варшава ще даде четири самолета МиГ-29 на Киев, с които ще помогне на Украйна да се защити от руската агресия. Повечето от тях в момента се подготвят за трансфер към Украйна.

Заради клаузите за крайна употреба в споразуменията за износ на оръжие германското правителство трябваше да одобри трансфера на самолетите на Украйна, принадлежали някога на Германската демократична република.

Полша, която бе под господството на Съветския съюз по време на Студената война, е един от най-изявените застъпници на доставките на оръжия на Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани