Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи и италианци тренираха броня до броня в мартенски студ и вятър

[post-views]
Българи и италианци тренираха броня до броня в мартенски студ и вятър

Модернизираните Т-72 и италианските бронирани машини Centauro демонстрираха оперативна съвместимост на полигон „Ново село“

Подполковник Евтим Максимов

Ротно тактическо учение се проведе на Учебен полигон „Ново село“ при изключително тежки метеорологични условия, с които ни изненада тазгодишният март на финала си. Учението бе на тема „Настъпление на танкова рота без съприкосновение с противника“ с участие на три екипажа от италианската армия с бойни машини Centauro. От българска страна участваха десет модернизирани танка Т-72 и 57 военнослужещи от Първа танкова рота на 61-ви Механизиран батальон от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен. В учението се включи и механизиран взвод от италианската армия с бойни машини Centauro. В рамките на два дни (от 27 до 29 март) военнослужещите изпълняваха задачи по заемане на район за съсредоточаване, след което – заемане на изходен район за настъпление, след това бе даден сигнал за настъпление на танковата рота съвместно с италианските военнослужещи.

„Съвместната подготовка дава възможност да се уеднаквят начинът и методът по организиране на самите учения както от българска, така и от италианска страна. Показахме на италианските колеги как организираме боя в пресечена местност, както и те от тяхна страна ни показаха тактическите си умения“, каза подполковник Евтим Максимов, командир на 61-ви танков батальон от ЦПС. „Мисля, че учението допринесе за нашите съвместни действия в бъдеще“, допълни той.

Първа рота на 61-ви танков батальон от ЦПС използва модернизирани танкове Т-72. Макар че учението не бе с бойни стрелби, танковете преминаха тестове миналата седмица, на които са се представили много добре, добави подполковник Максимов.

Нека припомним, че Българската армия модернизира 44 танка Т-72 в държавния военен завод „Терем“ в Търговище. В танковете бяха монтирани съвременни системи за управление на огъня, бойните действия и предупреждение при облъчване.

„Стъпките, през които преминахме в това учение, са заемане на изходен район, подготовка на въоръжението и техниката за бойно използване, като основните елементи, които съгласувахме с колегите италианци, са организация на боя и абсолютно всеки детайл от поставените задачи за настъпление и движение“, обясни старши лейтенант Стилиан Славчев, командир на Първа танкова рота от 61-ви Механизиран батальон. „Нямаше никакви проблеми с комуникацията, езиковата бариера не представлява трудност, всичко беше ясно и за двете страни“, каза още той.

И от българска, и от италианска страна военнослужещите бяха категорични, че тази подготовка е била полезна за тях.

„Моята задача е да докажа способностите ни за комуникация и взаимодействие с друга армия“, сподели офицерски кандидат Алберто Дуранте от италианския механизиран взвод и допълни: „Аз проверявам готовността на моя взвод да си сътрудничи с механизирани подразделения от друга армия, в случая – българската. Моята оценка за добрата комуникация с Българската армия, с която си партнираме от шест месеца, се базира на лично моя двумесечен опит –пристигнах на Ново село още на 29 януари“.

Самоходната артилерийска установка Centauro, с която участваха в учението италианските военнослужещи, е с формула 8х8. В купола е монтирано оръдие с калибър 120 мм, машината е предназначена за разузнаване, а при благоприятни условия – за унищожаване на противникови бронирани машини. Шасито е модифицирано от осемколесния бронетранспортьор Freccia, двигателят е дизелов – Iveco Vector 8V с мощност над 720 к.с. Дължината на корпуса е 7,4 м, широчината – 3,14 м, клиренсът – 0,4 м. В допълнение към оръдията Centauro-II разполага и с картечница с калибър 12,7 мм с дистанционно управление.

Многонационалната бойна група в България, която е част от подсилването на Източния фланг на НАТО, беше организирана от Съвместното оперативно командване и формирана на 1 март 2022 г. Нашата страна изпълнява ролята на рамкова държава и на страна домакин. В състава ѝ освен българско формирование от Сухопътните войски бе включена механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ, военнослужещи от италианската бригада „Пинерело“, както и военни формирования от България, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и Република Турция. На 4 март 2022 г. беше декларирано постигането на първоначални оперативни способности. От 17 октомври 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава, като България продължава да изпълнява ролята на страна домакин.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани