Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Валидираха юбилейна пощенска марка

[post-views]

Събитието беше в чест на 110-ата годишнина от Балканските войни

Валидираха юбилейна пощенска марка
Фото Вяра Йовева – МО

„Пощенската марка е послание да съхраним славното ни минало, да не забравяме подвига и саможертвата на нашите герои и да сме горди с историята си.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на церемония за валидиране на пощенско-филателно издание „110 години Балкански войни (1912–1913)“. Той е председател на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни.

„Балканските войни представляват естествено продължение на национално-освободителните борби на българския народ от XIX в. с военни средства. Те са закономерен акт, следствие на несправедливите решения на Берлинския договор, довел до разпокъсване на изконните български земи“, каза още министър Стоянов.

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев съобщи, че темата за Балканските войни е интерпретирана многократно в 140-годишната история на българското маркоиздаване. Пощенската марка „110 години Балкански войни“ бе пусната в употреба от министъра на отбраната Димитър Стоянов, главния изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев и началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов.

Пощенско-филателното издание представлява пощенска марка с винетка, с номинал 1,90 лв., тираж 5200 броя и специален пощенски печат. Художник е Дамян Дамянов, който е изобразил документална фотография на генерал Георги Вазов пред пленени турски оръдия от 1913 г.

Валидираха юбилейна пощенска марка
Валидираха юбилейна пощенска марка

В церемонията участваха заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и генерал-лейтенант Михаил Попов, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ генерал-лейтенант от запаса Димитър Илиев,  директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова и други представители на ръководството на МО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани