Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски ракети поразиха Харков, от МААЕ се опитват да спасят АЕЦ Запорожие

[post-views]
Огромен пожар в Харков след удар на руски дронове по бензиностанция

Боевете в Украйна продължават на изключително високи обороти. Руски ракети поразиха късно снощи Харков, а Украинската армия отблъсна няколко атаки, извършени едновременно в различни части от Източния фронт, предават световните медии.

Най-малко 6 руски ракети са поразили късно снощи украинския град Харков. Според информация на военнитепри атаката Москва е използвала ракети С-300, изстреляни от Белгородската област в южната част на страната. Руската армия е пригодила въпросните ракети, които са за противовъздушна отбрана, за поразяване на наземни цели в Украйна, твърдят военни анализатори. При нападението са използвани и 10 от иранските дронове „Шахед“, като 9 от тях са свалени, допълват от Киев.

По-рано от Генералния щаб на Украинската армия съюбщиха, че на Източния фронт са отблъснати близо 50 вражески атаки. На руски нападения са били подложени градовете Купянс, Лиманск, Бахмут, Авдеевка и Мариинск.

Съобщава се за една жертва на руския обстрел край Бахмут. Припомняме, че именно там от месеци се водят най-тежките боеве. Въпреки това украинските защитници удържат града и отблъскват врага, допълват от Генералния щаб. Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред предупреди, че евентуално превземане на града Кремъл ще „продаде“ на света като голяма победа.

Държавният глава посети Буча, за да отбележи годишнината от изтеглянето на руските сили и масовото клане в града. Тук светът видя руското зло в най-чистия му вид, допълни Зеленски, който беше придружен от лидерите на четири държави от Централна и Източна Европа.

На фона на обстрела в Запорожката област пък се увеличават опасенията на международната общност от ядрен инцидент в местната АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси отново района, за да търси варианти за опазването на АЕЦ Запорожие, която е основна част от украинската електропреносна мрежа, но е под руски контрол и често е обект на атаки. Киев смята, че руснаците използват съоръжението за военни цели, докато Москва настоява, че присъствието на нейни части там пази света от ядрен инцидент.

Гроси настоя двете страни да постигнат специално примирие, свързано с тази конкретна зона, в което да заложат ясни принципи и ангажименти, които безусловно ще спазват.

Най-ново

Единична публикация

Избрани