Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелби при ураганен вятър

[post-views]
Стрелби при ураганен вятър

На полигон „Корен“ се провежда полевото лагерно обучение на 4-ти артилерийски полк

Още един снаряд за системата заместител ПУС-96

При изключително тежки метеорологични условия през тази седмица преминава поредната полева подготовка на формирования от 4-ти артилерийски полк. Още в първия ден – на 27 март, полигон „Корен“ посрещна идващите колони от Асеновград със силен вятър. В полеви условия се настаниха около 300 военнослужещи със 70 единици бойна, специална и спомагателна техника.

Подполковник Коста Делев

На следващия ден започна интензивното лагерно обучение. При силни, променящи посоката си пориви на ураганния вятър, достигащ 15–20 м/сек, стреляха артилерийският дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 с командир подполковник Александър Младенов и дивизионът 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, командван от подполковник Георги Янчев. Първите си артилерийски стрелби проведе командирът на взвод лейтенант Осман Дахил, завършил НВУ „Васил Левски“ през миналата година. Състоя се и управление на огъня на дивизионите. А вечерта заваля и дъжд.

На 29 март тренировките от предишния ден продължиха. Командирите на взводове старши лейтенант Михаил Михайлов и лейтенант Васил Александров от артилерийския дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 изпълняваха задължения като командири на батареи. Започна и сглобяването на мрежите за управление на полка.

Подготовка на снарядите за стрелба със 152-мм оръдие-гаубица Д-20

На 30 март бяха изпълнени редица огневи задачи при управлението на огъня на групата. В нощни стрелби участваха двата дивизиона, провеждащи полево обучение, и батареята за артилерийско разузнаване с командир капитан Ангел Христов и заместник-командир капитан Тошко Тодоров. Тази задача изисква много голяма синхронизация и добри познания, както и умения от личния състав за работа – денем и нощем, заяви началникът на лагерния сбор и старши ръководител на стрелбите по време на първия етап на полевото обучение подполковник Коста Делев.  Той отбеляза, че в обучението на полигона участват и 11 курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“. Те са разпределени по формированията на полка за придобиване на реален полеви опит на местността.

От прецизното примерване зависи дейността на целия разчет

Днес завършва управлението на огъня на групата с двата дивизиона. След това започва подготовката за утрешния марш от полигон „Корен“ до Асеновград. Прекъсването е поради парламентарните избори на 2 април. И от 3 до 7 април е планиран вторият етап на полевото обучение с батареи от артилерийския дивизион 152-мм оръдие- гаубица Д-20 и противотанковия дивизион „Конкурс”. Началник на лагерния сбор ще бъде командирът на 4-ти полк полковник Красимир Ташев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани