Информационен център на Министерство на oтбраната

Нашият военен кораб плава край Бразилия на път за дома

„Св. св. Кирил и Методий“ ще акостира отново в Картахена

”Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК-421) пътува обратно към дома през Атлантическия океан. Към момента все още плаваме в бразилски води“, каза специално за вестник „Българска армия“ корабният лекар старши лейтенант д-р Петко Гинев от Клиниката по ортопедия и травматология към ВМА в София. Около средата на април се очаква да достигнат Картахена, Испания, където на борда ще се качат 23-ма курсанти от ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” от различни специалности – механици, навигатори, логистици, както и един курсант – военен медик. Подобно на свои колеги в началото на пътуването, те ще проведат 10-дневна плавателна практика. След Картахена корабът ще се отбие в Пирея (Гърция) по повод на обсъждането на взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия.

default

”Подържаме скорост от 9–10 възла. Метеорологичните условия са благоприятни. Екипажът е здрав. Беше извършена оценка на нужните ремонти и подобрения по кораба, които да се реализират, когато НИК-421 достигне дома”, сподели старши лейтенант д-р Гинев.

Припомняме, че в Пунта Аренас командирът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов посети украинския полярен кораб ”Ноосфера”, който е бил закупен от британската антарктическа програма. В Мар дел Плата екипажът на НИК-421 посети аржентинската корвета ARA Bouchard, където обмениха опит с техните колеги.

Корабът премина над подводното възвишение Минерва, намиращо се в близост до бразилския бряг в Атлантически океан. То се издига на 45 м под морското равнище в район, където останалата част от дълбочините на Атлантика варират между 1000 и 4000 м.

Припомняме, че корабът „Св. св. Кирил и Методий“ беше на тра́верс (направление, перпендикулярно на курса на плавателен съд, самолет или неговата диаметралната плоскост, съответстващ на курсов ъгъл от 90°) спрямо бразилския град Витория, столица на щата Еспирито Санто. Това отбеляза пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421 к-н III ранг Радко Муевски.

Военният екипаж на научноизследователския кораб очаква благоприятни метеорологични условия в Атлантическия океан спрямо предварително начертания курс. Това съобщиха за БТА к-н III ранг Муевски и офицерски кандидат II клас Андрей Петров – вахтен офицер на борда на плавателния съд.

default

НИК 421 плава южно от нос Кабо Фрио край Рио де Жанейро. След около 200 морски мили корабът навлезе в зоната на южноекваториалното течение. Корабът плава и през зоната с петролни полета край бреговете на Бразилия, южно от Рио де Жанейро. В района са разположени голям брой плавателни съдове FPSO (Floating production storage and offloading units), от които танкерите товарят суров петрол, за да го транспортират към различни рафинерии по света.

default

Картахена е седалище на испанския военноморски флот

Картахена, където ще акостира нашият кораб, връщащ се от Антарктида, е град в Югоизточна Испания, автономна област Мурсия. Той е важно пристанище на Средиземно море и е седалище на испанския военноморски флот от XVIII век насам. Населението му е 216 655 души.

В древността областта на днешния град Картахена е обитавана от етническата група мастия. Селището възниква като финикийска колония през VIII век пр.н.е., а около 227 пр.н.е. картагенският военачалник Хасдрубал Красивия издига Пуническата стена около петте хълма на античния град и го превръща в столица на картагенските владения в Испания. Селището става известно в римската епоха, след 209 пр.н.е., под името Нови Картаген. От средата на VI век до 622 г. е под византийска власт и градът носи името Картаго Спартария. Картахена е населяван от хора от различни култури, които са оставили белег върху историята и културата на града. Инициативата „Картахена, пристанище на култури“ е била създадена за да позволява на посетителите да се потопят в културното богатство и динамичната му история. Забележителностите тук са буквално почти на всяка крачка. Някои от тях са Картахенското укрепление, Римският театър (Carthago Nova) – един от символите на града, постройката, на който е започнала през I в. пр. Хр., Римската колонада, къщата на щастието, Римският амфитеатър (който датира от I век), археологическият музей и музеят за морска археология. Това са само част от местата за посещение. Други варианти за развлечение тук са да се отпуснете на плажовете на Картахена или да се разходите и да оцените красотите на града.

Сбъдна се една изстрадана мечта

”Това, че имаме български кораб, който идва в полярни води и който може да помага за реализацията на българската антарктическа програма, е една отколешена наша мечта от повече от 30 години”, сподели пред БТА физикът Васил Гурев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дългогодишен член на Българския антарктически институт и участник в 31-вата българска експедиция.

Гурев работи по двугодишен проект за комплексни геофизични изследвания на ледници в района на Южния залив и българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. „Усилията, които екипажът на кораба полага, са невероятни и ни карат да се чувстваме българи, защото това не е някакъв кораб, който просто е бил купен и даден, а е кораб, който е изстрадан и ремонтиран с много усилия и труд“, отбелязва Васил Гурев. „Често го сравнявам с емоциите, които витаеха при тръгването на първата българска експедиция за Еверест. Всеки, който участваше по един или друг начин с подготовката за онази експедиция, даваше всичко от себе си извън своите служебни задължения, за да я направи възможна – тя беше голямо национално събитие, изпълнено с емоции във всеки смисъл на думата. Макар и не толкова мащабно в емоционален план, но също толкова красиво беше двугодишното усилие на всички, които бяха близки до реализацията на това – български кораб да отплава за Антарктика. Имаме пълно основание да благодарим на тези хора и да се чувстваме горди, че България е тук“, категоричен беше Гурев.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top