Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гeрмания одобри още € 12 млрд. военна помощ за Киев

[post-views]

Германия одобри изпращането на допълнителна военна помощ в размер на € 12 млрд. за Украйна, предаде „Ройтерс“. Агенцията отбелязва, че бюджетната комисия в германския Бундестаг е дала зелена светлина за непредвидените в бюджета разходи, поискани от министерствата на отбраната и на външните работи. Допълнителните средства включват 3,2 млрд. евро, които ще бъдат изплатени през 2023 г., както и кредитиране за периода между 2024 г. и 2032 г. в размер на около 8,8 млрд. евро. ”С тези средства Украйна може директно да закупи въоръжения с подкрепата на германското правителство”, казаха в изявление трима членове на комисията, представляващи коалиционния кабинет. ”Важно е Украйна да бъде подкрепяна толкова дълго, колкото е необходимо”, подчертаха те.

По данни на германското външно министерство от началото на руската инвазия правителството на Германия е предоставило помощи на Украйна в размер на повече от 14,2 млрд. евро. Германският парламент одобри плановете на министерството на отбраната да закупи до 28 самоходни гаубици, които да попълнят въоръженията, изпратени спешно на Украйна от собствените му армейски запаси. Правителството в Берлин достави 14 гаубици на Киев и първоначално възнамеряваше да поиска от парламента попълване на федералните запаси това лято.


От своя страна Франция тази година ще удвои доставката на 155-мм снаряди за Украйна до 2 хил. снаряда месечно, каза министърът на въоръжените сили Себастиан Льокорню. Той добави, че Париж също така планира да увеличи фонда, който позволява Киев да купува френско оръжие. Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес потвърди, че страната ѝ ще изпрати шест танка „Леопард 2А4“ в Украйна след католическия Великден или след 9 април като част от европейските усилия за подпомагане на страната в хода на войната с Русия. По думите ѝ Това са първите танкове от тези, които трябваше да преминат през ремонт, тъй като не са използвани от 90-те години на миналия век. Предстои само да бъде изпробвана бойната им готовност.

Най-ново

Избрани