Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Курсове по авиомедицинска евакуация в авиобаза „Чайка“

[post-views]

Не всички специалисти от отделението имат допуск да летят на вертолет „Пантер“.

Във Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка“ започнаха курсове за обучение на специалисти по авиомедицинска евакуация. „След сформирането на нашето звено през 2009 г. получихме сертификация да летим на вертолетите „Кугар“ и на самолетите „Спартан“. Постепенно с годините нарастваше броят на задачите, които трябваше да решаваме, и ученията, в които да вземем участие. Опитваме се да летим на всичко възможно, за да осъществяваме авиомедицинска евакуация. Летели сме на „Пилатус“, на правителствения „Фалкон“. Но не всички специалисти от отделението за авиомедицинска евакуация имаха допуск да летят на вертолет „Пантер“. Затова сега сме във военноморската авиобаза „Чайка“ – за да могат и те да придобият тази способност.“ Това сподели  пред вестник „Българска армия“ ръководителят на курсовете подполковник Мария Георгиева – началник на Центъра по авиационна, морска физиология и евакуация към Военномедицинската академия.

„Медицинската апаратура на тези вертолети е подобна на тази, която е и на другите летателни апарати, но за да качиш на борда спешен пациент, трябва да си сигурен, че си подготвен да действаш с нея. Затова трябва сериозна предварителна подготовка, получаването на допуск и след това – два полета с „Пантер“. Единият е зачотен, а вторият – по разширен летателен план“, каза още подполковник Георгиева.

Вече има трима бордни лекари, които получиха допуск през миналата година. В момента завършиха курса още един борден лекар и един борден фелдшер, които очакват да бъдат включени в летателния състав и да им бъде разработена програма за по-нататъшната им летателна подготовка. Сега подготовка преминават и медицинските сестри от отделението. „Така ще можем напълно да изпълняваме поставените ни задачи не само в мащабите на Българската армия, но и в интерес на гражданите от цялата страна при необходимост. Навлизането на новата система HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) няма да ни освободи от този ангажимент, защото не се знае в каква ситуация можем да попаднем. Затова със своята медицинска и летателна подготовка поддържаме непрекъсната готовност да действаме навсякъде в България“, подчерта подполковник Мария Георгиева.

„Ние не носим дежурства, но непрекъснато сме на и когато обстоятелствата налагат, могат да ни прекъснат отпуската, почивката, екскурзията. Затова нямаше как тази отговорност да се носи само от един човек“, допълни подполковник Георгиева.

„Започнахме работа с колегите по авиобазите – освен авиолекари да бъдат и бордни лекари. Медицинските прегледи показаха, че те са годни да изпълняват и това задължение. Проведохме с тях няколко курса на обучение и те бяха мотивирани да усвоят тези знания и умения. Същата мотивация имат сега колегата лекар от авиобаза Граф Игнатиево и фелдшера от авиобаза „Чайка“. Израства ново поколение бордни лекари, фелдшери и медицински сестри. Започнахме работа и с курсантите – бъдещи военни лекари, които се подготвят във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Въвеждаме ги в спецификата на нашата дейност, запознаваме ги с условията за работа в различните авиобази и очакваме част от тях един ден да поемат по нашия път.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Виж още

Избрани