Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново библиографско издание за българските генерали

[post-views]

Във военния музей представиха книгата „С дълг и отговорност“.

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София официално беше представена втора книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946“, озаглавена „С дълг и отговорност“. Книгата е първото по рода си систематизирано, обективно и пълно изследване на произхода, образованието, реализацията, заслугите и отличията на висшия офицерски корпус.

Едни от малкото истински пазители на националната памет. Така определиха авторите на втората книга от поредицата „Българските генерали 1878–1946“ проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова, проф. Веселин Янчев. Това стана по време на представянето на книгата в Националния военноисторически музей (НВИМ), на което присъстваха представители на висшето военно ръководство, научната общност и историци.

Проф. Янчев, ръководител на катедра „История на България“ в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, специалист по българската военна история до Втората световна война, акцентира върху респектиращия и силно въздействащ замисъл на авторите и подчерта първокласната историческа документация, на която е базирано изданието и която е мерило за достоверния прочит на епохата.

В своето изказване проф. Светлозар Елдъров, в спектъра на чиито научни интереси е и военната проблематика, допълни представянето на книгата с обобщението, че тя е създадена в точното време и на точното място, за да съхрани военноисторическата памет.

„Съзнаваме, че работата е много и не е само за двама души. Колко тома ще излязат и ние не знаем“, подчерта доц. д-р Соня Пенкова.

Директорът на Музея и един от авторите на монографията доц. д-р Пенкова благодари на всички, допринесли това издание да стане факт – на наследниците на български генерали, отзовали се и предоставили съхранявана от тях информация, на дългогодишните партньори от „Арка Л.Т.Д.“ за безвъзмездно изработения дизайн на поредицата и на екипа на музея.

Тя благодари на Министерството на културата за финансовата подкрепа за реализирането на втория том. Той е бил готов преди много време, но поради липсата на финансиране излиза едва сега. Стана ясно също, че следващите два тома са почти готови. Тя благодари и на много хора, които са помогнали с предоставянето на лични архиви и така са подкрепили идеята да се съберат частиците история и да се направи книга, която да бъде фактически вярна и да носи много информация, но и да бъде основа за следващи изследвания и анализи по темата.

Соня Пенкова благодари и на екипа на музея, както и на хората, които са направили предпечата. „Ние вярваме, че познанието за това, какъв е бил пътят на тези хора през годините, не само по времето на войните, но и по времето на мирния градеж на армията ни е също толкова значим и важен и се нуждае от изследване. Ние бяхме свикнали да се занимаваме с достойнството и честта във време на война, но пропускахме мирните периоди. Радвам се, че с нашата книга правим нов прочит на пътя и в мирно време на българските генерали“, подчерта доц. д-р Соня Пенкова.

В изказването си другият автор проф. д.и.н. Тодор Петров отговори на най-често задаваните въпроси към авторския екип и увери, че въпреки трудностите и проучването на огромния документален материал те са решени да продължат и изследването да обхване всички генерали от Третото българско царство.

„Има много заслужили български генерали, но има и много достойни български офицери, които не са достигнали до генералско звание, но са част от най-славните страници на военната ни история“, подчерта проф. Петров. Работата на екипа е била особено трудна, защото според автора за някои генерали е била открита обилна информация, но за други едва са смогвали да попълнят една-две страници, което е крайно недостатъчно.

Проф. Тодор Петров подчерта, че една от основните трудности в процеса на подготовката на книгата е било проучването на огромен масив от документи – основно заповеди по военното ведомство в периода от 1878 г. до 1946 г. година по година.

„Според Ньойския договор Българската армия е жестоко съкратена. В тези времена е особено важно личният състав да бъде съхранен. Тогава са се издавали по две заповеди, една официална и една неофициална, като за нас беше особено трудно да разберем, кое точно се е случило реално, дали въпросният офицер е бил назначен съобразно първата заповед, или това е станало съобразно втората неофициална заповед. Тези заповеди са били издавани в един и същи ден. Това е особено трудно, когато говорим за много хора, защото за всеки поотделно трябва да се изследва какво точно е било направено“, посочи проф. д.и.н. Тодор Петров.

От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и от свое име заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков поздрави авторите и определи изследването като ангажиращо и мотивиращо за Българската армия.

Събитието уважиха съветникът по военната сигурност на президента на Република България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, началникът на ВА „Г. С. Раковски“, други генерали и офицери, представители на научната общност, любители на военната история.

Цялата поредица обхваща над 500 висши офицери

Изданието съдържа биографичните данни, засягащи жизнения път и делото на 69 генерали от Третото българско царство, като се очаква цялата поредицата да обхване имената на над 500 генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването ѝ за народна република. Акцентът е поставен върху участието им в изграждането на Българската армия и в петте войни, в които България воюва през периода 1878–1946 г.

Целта на авторите е да популяризират разказа за живота на българските генерали, без да ги величаят, оправдават или съдят. Изданието е плод на увереността, че събирането на безспорните факти за техния житейски път допринася в най-голяма степан за съхраняването на историческата истина. Героични или грешни, действията на тези хора са движили колелото на историята напред с вярата им в светостта на дълга и отговорността – качества, заслужили да ги положим в капсулата на времето като ценен дар от миналото.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани