Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парк в чест на 10-и Родопски пехотен полк

[post-views]
Парк в чест на 10-и Родопски пехотен полк

В полосата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада има два къта за отдих, които напомнят за бойната ни слава.

Точно в Деня на Тракия – 26 октомври, около паметника на 10-и Родопски пехотен полк в Хасково се изви голямо българско хоро. Поводът бе

откриването на градски парк

на името на славния полк, който участва преди 110 години в обсадата на източния сектор на Одринската крепост. На 12 март в полунощ първи тръгва в атака срещу форта „Айджиоглу”. Родопци превземат своя форт в 1,50 ч. на 13 март и с това разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. В пряката атака на Одрин загиват 129 души от полка, а 65 умират по-късно от получените рани и болести.

Върху руините на казарми е построен този модерен и уникален парк. Направихме така, че в сърцето на града да съществуват и историческото минало, и бъдещето, каза в словото си кметът на общината Станислав Дечев. Той нарече парка „сбъдната мечта на Хасково” и добави, че парковата територия ще се развива и разхубавява още повече.

Мястото за отдих в централната част на южния областен център е с площ около 50 дка. Строителството му е на стойност около 5 млн. лв., от които 3,9 млн. бяха отпуснати от Министерски съвет през декември 2020 г. по предложение на Националния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Балканските войни. Теренът  бе предоставен безвъзмездно на общината

от Министерството на отбраната

след отпадането на предназначението му за армията.   

Мемориалният паметник чешма на 10-и Родопски пехотен полк бе възстановен точно преди десет години на 26 март 2013 г. Той е построен през 1901 г. Окончателно е завършен през 1929 г. със събрани средства и с доброволния труд на бойците от Десети Родопски пехотен полк и на техни роднини. Разположен е в казармен район и е посветен на загиналите воини в сраженията по време на Балканската война и Първата световна война.

Кметът Станислав Дечев и строителят Калин Манолов прерязаха символично лентата на новия парк. Отец Никола отслужи водосвет. В знак на признателност към подвига на всички българи, загинали при превземането на Одринската крепост през 1913 г., и в памет на хилядите тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на свободна България, официалните лица и всички граждани се преклониха пред предците ни. Сред тях бяха военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, представители на военно-патриотични и други организации, учители и ученици. Всички бяха поздравени с изпълнения на ансамбъл „Южняци“ с ръководител Васко Димов. Голямото хоро бе под съпровода на Народния оркестър с ръководител Димчо Йорданов. Малкият гайдар Мартин Пашов изпълни химна на Тракия. Стихове рецитира актьорът Стефан Цирков.  На празника бяха още Духовият оркестър с диригент Недялка Ангелова и ансамбъл „Южняци” с ръководител Васко Димов.

Във фейсбук

вървеше полемика за име

на новата придобивка. Паркът да се казва „Централ“ бе едно от предложенията. Друг предлагаше името „Войнишки“, защото е на мястото на бивши казарми, а в парка е паметникът на 10-и Родопски полк. Сякаш най- много бяха хасковлии, които подкрепяха  идеята паркът да носи името на славния  хасковски полк, участник във всички войни. Друга идея бе да носи името на бащата на българската конница ген. Колев. Предлагаше се името „Булаир“, „Народни будители“ и др. През ноември м.г. с решение на Общинския съвет улица в Хасково получи името „Десети Родопски пехотен полк”. Тя свързва други две – „Булаир” и „Ген. Колев”, и улеснява преминаването на хората от двата съседни квартала.

В полосата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада има друго място за отдих, което напомня за славната ни военна история. Парк „Артилерийски” е най-новият и модерен парк в Стара Загора. Изграден е през 2015 г. върху 70 дка на мястото на бившите артилерийски казарми. Името му е дадено от СОСЗР с предложение до общинския съвет. Пак по предложение на офицери от запаса един квартал и девет улици в Стара Загора са наименувани на

известни военачалници и поделения

от 8-а пехотна дивизия. Кварталът носи името на генерал Делчо Делчев, дългогодишен командир на Втора трудова област на Строителни войски. Улици в Стара Загора носят имената на генерал Димитър Кирков, подполковник Димитър Филов, 8-а пехотна дивизия, 12-и пехотен полк, генерал Михаил Савов, майор Коста Паница, генерал Стефан Азманов, подполковник Петко Стоянов и генерал Вълко Вълчев.

В Хасково, както каза кметът Станислав Дечев, така и в Стара Загора хората чакат да се разлистят дърветата, да видят цветните алеи, зелените поляни и да се радват на смеха от спортните площадки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани