Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайският шпионски балон е събирал разузнавателна информация от американски военни обекти, твърдят американски правителствени източници

[post-views]
Китайският шпионски балон е събирал разузнавателна информация от американски военни обекти, твърдят американски правителствени източници

Китайският балон, който прелетя над САЩ в началото на февруари, е успял да събере разузнавателна информация от няколко американски военни обекта и да я предаде на Пекин в реално време, заяви телевизия „Ен Би Си Нюз“, цитирана от Ройтерс.

Балонът е успял да прелети няколко пъти над въпросните обекти, преди на 4 февруари да бъде свален. На моменти той се е движил по траектория с форма на осморка, допълни американската телевизия, позовавайки се на двама високопоставени правителствени източници.

„Китай е събрал разузнавателна информация предимно от електронни сигнали, които могат да бъдат прехванати от оръжейни системи. Тя включва съобщения между персонала в базата, но не и изображения“, допълват източниците на Ен Би Си.

Малко след инцидента американските власти омаловажиха последиците от него за националната сигурност на САЩ.

Китай отрече балонът да е бил шпионски.

На 17 февруари Вашингтон заяви, че операцията по събирането на сензори и други отломки от балона в Южна Каролина е приключила и че предстои да им бъде направен анализ.

Източник:  bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани