Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Присъединяването на Финландия към НАТО значително ще допринесе за сигурността в евроатлантическата зона, посочват от МВнР

[post-views]
Гръцката полиция обработва с приоритет ДНК пробите на телата от ферибота „Юрофери Олимпия“, съобщиха от МВнР

Присъединяването на Финландия значително ще допринесе за сигурността в евроатлантическата зона. Членството на страната в НАТО ще изпрати ясно политическо послание за релевантността и силата на Алианса и за валидността на политиката на отворени врати, която България последователно подкрепя. Това посочват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си по повод присъединяването на скандинавската държава към пакта.

От ведомството отбелязват, че членството на Финландия в НАТО ще открие и допълнителни възможности за засилено двустранно сътрудничество в сферата на отбраната. В най-скоро време очакваме Кралство Швеция също да стане пълноправен член на Алианса. Присъединяването на двете страни към НАТО ще бъде значима крачка към установяването на трайна сигурност и просперитет в Европа, пишат още от МВнР.

Финландия стана днес 31-вата страна от НАТО, след като финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме, редом със знамената на останалите страни от организацията. От днес финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).

Финландия и Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 година. Протоколите за присъединяването на двете страни към алианса бяха подписани на 5 юли 2022 г. в Брюксел.

Финландия получи зелената светлина за присъединяването ѝ в алианса в края на март, тази година, след като турският парламент ратифицира кандидатурата ѝ. Кандидатурата на Швеция обаче е в застой заради несъгласие на Турция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани