Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой е виновен за прибързаното изтегляне от Афганистан? Администрациите на Байдън и Тръмп с насрещни обвинения

[post-views]
Байдън и Тръмп с равна подкрепа в началото на изборната година в САЩ, сочи социологическо проучване

Има цяла година до президентските избори в САЩ, а Демократи и Републиканци вече се хванаха за гушите. Кой е виновен за прибързаното изтегляне на американските сили от Афганистан? Въпросът породи разгорещен дебат отвъд океана, а администрацията на президента Байдън обвини предшественика му Доналд Тръмп.

Вина за смъртоносното и хаотично изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г. носи бившият президент Доналд Тръмп. Белият дом публикува 12 страници резюме на изводите от анализа на държавните политики, свързани с приключването на най-дългата война, водена от сраната. Припомняме, че именно този въпрос генерира едни от най-тежките моменти за президента Джо Байдън, но действията на администрацията му са били „силно ограничени“ от предходни решения на Тръмп, посочва документът и уточнява, че след 20 години война не е имало план за улесняване на процеса по изтегляне.

Джон Кърби – говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом:

„За президента Байдън това беше заварено положение. Не той преговаря с талибаните и не той ги покани в Кемп Дейвид. Не освободи 5 хиляди затворници и не редуцира силите ни в Афганистан до 2 500. Не се споразумя с талибаните да не нападат нашите войски. За президента Байдън имаше много условия, които нямаше как да промени и трябваше да реши въпроса, съобразявайки се с наследството, което получи.“

Подробният анализ на Държавния департамент и Пентагона е предаден на Конгреса, но съдържанието му е засекретено. При всички положения изтеглянето от Афганистан беше правилно решение, а президентът Байдън е горд с начина, по който успяхме да го постигнем, допълни Кърби, въпреки че при последната смяна на властта в Белия дом талибаните са в най-силната си позиция от 2001 г. насам.

Отговорорът на Тръмп не закъсня. Той обвини администрацията Байдън, че си играе на деизнформация, опитвайки се да отклони вниманието на обществото от некомпетентно „развяване на белия флаг“ в Афганистан. Байдън и само Байдън е виновен, категоричен е бившият президент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани