Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Куентин Тарантино реши какъв да бъде последният му филм реши какъв да бъде последният му филм

[post-views]
Куентин Тарантино реши какъв да бъде последният му филм реши какъв да бъде последният му филм

Американски режисьор Куентин Тарантино обяви в интервю, дадено на директора на кинофестивала в Кан Тиери Фремо, че през есента възнамерява да заснеме десетия си филм, планиран да бъде последният в кариерата му.

Той каза, че вероятно снимките ще започнат през есента.

Предположения за сюжета на 10-ия филм на Тарантино имаше от месеци. „Холивуд рипортър“ писа, че главната роля в него ще е женска и вероятно ще е за кинокритичката на „Нюйоркър“ Полин Кейл, починала през 2001 г. Тарантино обаче каза в интервюто на Фремо, че всички слухове са неточни. Той потвърди заглавието – „Кинокритикът“, както и че действието ще се развива през 1977 г., но сюжетът няма да е за филмов критик, нито за Полин Кейл.

Тарантино вече отдаде почит към американското кино от края на 60-те и началото на 70-те в деветия си и последен към днешна дата филм „Имало едно време в Холивуд“ (2019), който донесе „Оскар“ за поддържаща мъжка роля на Брад Пит. Той неведнъж е казвал, че възнамерява да прекрати кариерата си, след като заснеме десет филма, и че ще се оттегли на 60-ия си рожден ден. Това допълнително подхранва очакванията на феновете му за предстоящата продукция. На 27 март Тарантино отбеляза юбилея си и е почти в обявения график.

Има режисьори и актьори, които искат да продължат да работят, докато могат. Други като Клинт Истууд се оттеглят, а след това се завръщат. Как ще постъпи Тарантино, можем само да предполагаме, но изглежда той е решил 10-ият му филм да е последният.

През ноември миналата година Тарантино каза пред Си Ен Ен: „Правя това отдавна. Правя го от 30 години и е време да приключа шоуто. Аз съм шоумен. Искам да си тръгна, когато очаквате още, а не просто да работя и не искам да работя с намаляваща възвръщаемост. Не искам да бъда… първо, не искам да се превърна в старец, който не е в час, а вече се чувствам малко стар и и не съвсем в крак с новите филми“.

Куентин Тарантино става известен с филма „Глутница кучета“ през1992 г. Преди това завършва актьорски курс, работи във видео магазин, след това като асистент продукция, пробва да пише, да режисира късометражен филм, който е унищожен. Тарантино създава сценария за „Глутница кучета“ за три седмици и половина. Продуцентът Лорънс Бендър и режисьорът Монти Хелман му помагат да осигури финансиране. Актьорът Харви Кайтел прочита сценария и допринася за бюджета, като освен като съпродуцент той играе една от ролите. Тарантино не само режисира „Глутница кучета“, но и играе в него мистър Браун. Филмът е представен на кинофестивала „Сънданс“ и получава отлични отзиви.

След този успех Тарантино получава предложения от няколко големи студиа, но се оттегля, за да пише сценария на „Криминале“. В него запазва стилизираното насилие и нелинейния сюжет. „Криминале“ му донася „Златна палма“ в Кан през 1994 г., а след това номинация за „Оскар“ за най-добър режисьор и печели награда „Оскар“ за оригинален сценарий. Третият филм на Тарантино е „Джаки Браун“ (1997). След това снима „Убий Бил“ (2003, 2004), „Бибрутално“ (2007), „Гадни копилета“ (2009), „Джанго без окови“ (2012), „Омразната осморка“ (2015) „Имало едно време в Холивуд“ (2019).

Тарантино е номиниран за Оскар за най-добър режисьор три пъти – освен за „Криминале“, за „Гадни копилета“ и „Имало едно време в Холивуд“, но не печели. Получава още една награда „Оскар“ – за оригинален сценарий за „Джанго без окови“.

След като престане да режисира, Тарантино иска да пише и да се занимава с кинокритика. Той вече издаде първия си роман през 2021 г. – „Имало едно време в Холивуд“ по едноименния филм, който стана бестселър. През ноември 2022 г. излезе книгата му „Спекулация кино“ (Cinema Speculation), в която съчетава кинокритика с историята на живота си. През лятото на миналата година участва като водещ в подкаст за Библиотеката на видеоархивите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани