Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майор Ангел Тодоров: В подготовка сме за „Пирински страж-23“

[post-views]
Майор Радостин Маринов- заместник-командир по учебно-бойната дейност на полигон „Корен“: 100% сме попълнени с офицери и сержанти

Вече две седмици инженерната машина БАТ прави противопожарни полоси, заявява заместник-командирът на полигон „Корен“ по планирането и контрола на тактическите учения с бойни стрелби 

Майор Радостин Маринов- заместник-командир по учебно-бойната дейност на полигон „Корен“: 100% сме попълнени с офицери и сержанти
Майор Ангел Тодоров показва на схемата района на полигона
                                     Фото Красимир ТОДОРОВ

Майор Ангел Тодоров е роден в Русе. Завършва Висшето военно училище „Васил Левски“ през 1993 г. като танкист – строеви профил. Започва службата си в 34-ти танков полк в Шумен. След това продължава в 66-и мотострелкови полк в Хасково. След закриването на 17-а мотострелкова дивизия през 2000 г. идва на „Корен“. Сега изпълнява длъжността заместник-командир на полигон „Корен“ по планирането и контрола на тактическите учения с бойни стрелби.

– Господин майор, какви са задачите ви по време на полевите лагери, учения и бойни стрелби?

– Основното е да уточним с колегите, които идват на „Корен, техните задачи и цели, поставени за изпълнение. Осигуряваме необходимия брой мишени – движещи се и появяващи се, необходими за провеждане на стрелбите. С наше отделение, с противопожарен автомобил и инженерна машина БАТ подпомагаме всекидневната дейност, ако възникнат пожари. С наличните си средства успяваме да локализираме повечето пожари, които се създават в района на полигона по време на стрелби. Но винаги работим във връзка с противопожарната служба в Хасково и преди всяко учение подписваме планове за съвместни действия. Взаимодействаме и с кметовете на населените места, които са около „Корен“. Искаме разрешение от тях, ако се наложи, да използваме райони извън границите на полигона, но само за разполагане на войски. Осигуряваме безпроблемното провеждане на стрелбите, като предупреждаваме кметовете за часовете и дните, в които да не се влиза в границите на района на полигона. И контролираме местата за попадение особено когато стреля артилерията, не по цели, а на площ. Наблюдаваме дали всички попадения са в границите на полигона, за да не се допуснат инциденти. В полигона имаме обособени зони за поставяне на мишените при тактическите учения с бойни стрелби и зони в по-широкия участък, където се стреля на площ.

– Спазват ли се екологичните изисквания?

– С кметовете на селата около полигона правим екологични планове за провеждане на ученията. Преди всяко учение и след него питаме всеки един кмет дали има претенции към районите, които сме използвали, и в какво състояние ги оставяме.

– Бихте ли припомнили сегашните размери на полигона?

– Полигонът е дълъг към 15 км. А с подходите, когато използваме други райони, става около 18–20 км. Широчината е от 3 до 6 км.

– Какво предстои на формированието в близко време?

– Предстои ни периодично техническо обслужване. А през май е голямото учение „Пирински страж-23“ съвместно с италиански и гръцки контингент, както и 3-ти механизиран батальон от 3-то бригадно командване в Благоевград. Подготовката за това учение сме я започнали рано. Вече две седмици инженерната машина БАТ работи на полигона, прави противопожарни полоси. Отделно местата за района на попадения на целите ги заграждаме по същия начин с БАТ, за да може да се локализират евентуалните пожари. Подравняваме почвените пътища и подготвяме мишените.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани