Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови бронирани машини заменят ветерана М113

[post-views]

Американската армия наскоро достави първите бронирани многофункционални транспортни средства за бойния екип на 1-ва бронетанкова бригада, от 3-та пехотна дивизия във Форт Стюарт, Джорджия. По този начин се сложи началото на края на бронетранспортьорите М113, постъпили на въоръжение през 60-те години на миналия век.

Новата бронирана машина, засега известна със съкращението AMPV, е многофункционална и е резултат от десетгодишно усилие за модернизация на бойната техника в бронираната механизирана бригада и в дивизията. Модернизацията на бронираната бойна техника включва и основния боен танк „Абрамс“, бойната машина на пехотата „Брадли“ и самоходната 155-мм гаубица за интегрирано управление „Паладин“.

AMPV споделя общи компоненти с гаубицата и бойната машина на пехотата „Брадли“, което неминуемо води до снижаване на логистичната тежест и намалява разходите за обслужване и поддръжка. Общите компоненти включват и веригите, двигателите и трансмисиите.

Американската армия иска още през финансовата 2024 г. да закупи над 130 нови машини AMPV, като това ще задължи компанията производител да увеличи месечното си производство и да достигне поне до 16 броя.

Бронетранспортьорите М113 имат дълга и интересна история, която започва още през 1961 г., когато за първи път М113 е изпратена в Европа, а през 1962 г. отива и във Виетнам. Бойният им път е много дълъг и през 2022 г. достига и до Украйна. През годините машината е въоръжавана с най-разнообразни оръжия като картечници, гранатомети, 20-мм и дори 105-мм оръдие. Доказала е качества и издръжливост по бойните полета, лесно се транспортира по въздуха и може да плува. От години М113 е на въоръжение в 50 държави по целия свят. С появата на бойната машина на пехотата „Брадли“ обаче тя напуска фронтовата линия и започва да изпълнява поддържащи роли като бронирана линейка, минохвъргачка, инженерна машина или команден пункт. Това е първата бронирана машина с алуминиев корпус. Досега са произведени около 80 000 машини във всички варианти.

Дължината на корпуса е 4, 8 м, ширината – 2, 7 м, височината е 2, 5 м. Екипажът е от 2 души, вози от 11 до 15 души. Достига максимална скорост от 67,6 км/ч по сушата, а при преодоляване на водни прегради скоростта е 5, 8 км/ч.  Има оперативен обхват от 480 км.

Според някои висши офицери от командването на американската армия едно голямо предимство на бронираната машина М113, която на практика е машина от ново поколение, е, че 60–70% от резервните части за нея са същите като за други бронирани машини от армията. Освен това пехотата получава модерна бронирана машина, създадена на базата на дизайна на „Брадли“.

Въоръжен дрон с триъгълно крило

Нов боен дрон под наименованието „Анка-3“ беше представен от турската отбранителна индустрия. Очаква се през следващите месеци дронът да извърши първия си полет. Засега с него се провеждат наземните тестове. ANKA е семейство безпилотни летателни апарати, чийто първи представител е въведен в експлоатация през 2010 г. Новият апарат „Анка-3“ ще бъде оборудван със същата авиационна инфраструктура и станция за наземен контрол като останалите дронове от фамилията. За разлика от останалите дронове „Анка-3“ е с триъгълно крило. Очаква се полезният му товар да е 540 кг, а максималната скорост – 460 км/ч. По тези два показателя дронът ще превъзхожда останалите членове на семейството.

Все още от компанията производител не разкриват портфолиото на оръжията, с които ще бъде оборудван „Анка-3“. Предполага се, че той ще притежава вътрешни и външни оръжейни станции, както и закачени под крилата два дрона с бойни глави, известни още като дронове камикадзета. „Анка-3“ е предназначен основно за разузнавателни мисии, операции за дълбоки удари и унищожаване или потушаване на вражеска противовъздушна отбрана.

Поставят система за ПВО на наземен робот

Наскоро демонстрираха роботизирана бойна машина за армията, върху която беше интегрирана система за противовъздушна отбрана. Безпилотната машина, която послужи като демонстратор, е известна като  Tracked Robot 10-Ton. Това е 10-тонна верижна наземна платформа, върху която могат да се интегрират най-различни полезни товари. От сензори за наблюдение и разузнаване до системи за борба с дронове, за електронна война, пряк и непряк огън, включително и различни видове въоръжение. Платформата е високоиновативна, електрическа, с вграден изкуствен интелект. Този път полезният товар на платформата е система за противовъздушна отбрана с малък обсег (SHORAD), която досега се интегрираше върху „Страйкър“.  SHORAD може да включва автоматично оръдие 30-мм, картечница 7,62-мм, ракети „Хелфайър“ и „Стингър“. Системата „вижда“ на 360 градуса и може да поразява въздушни заплахи с директен огън на кинетичните оръжия или с ракети.

Увеличават два пъти обхвата на ракета

Започна усъвършенстването на двигателя на ракетата за прецизни удари на американската армия  PrSM. Ракетният двигател излезе от фазата на технологичното разработване и започнаха тестовете. Планирано е драстично увеличаване на обхвата на ракетата за прецизни удари от досегашните 499 км.

Работи се усилено както върху усъвършенстването на двигателя, така и върху поразяващата сила на ракетата, свързана неминуемо и с висока прецизност на удара. Тази ракета се разработва като отговор на заплахите от следващо поколение. Затова планираният обхват е два пъти и повече по-голям от досегашния. Още през октомври 2021 г. е проведен тест с  PrSM, за да се види с колко тя може да надхвърли изискването за обхват от 499 км. Тестът е проведен в космическата база „Ванденберг“, Калифорния, но от армията не разкриха резултата от проведеното изстрелване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Виж още

Избрани