Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пакистанското разузнаване задържа лидера на бунтовническа групировка в Белуджистан

[post-views]
Пакистанското разузнаване задържа лидера на бунтовническа групировка в Белуджистан

Пакистанското разузнаване задържа лидера на бунтовническа групировка в югозападната провинция Белуджистан, предаде Асошиейтед прес, като се позова на армията.

Тя съобщи днес, че Гулзар Имам, известен още като Шамбай, е създател и лидер на забранената Националистическа армия на белуджите. Обединяваща бунтовниците от тази народност в провинция Белуджистан, тя бе създадена след сливането на двете главни бунтовнически групировки в региона: Републиканската армия на белуджите и Обединената армия на белуджите.

Пакистанската армия обвини групировката за десетки терористични атаки, включително срещу силите за сигурност.

Тя е засякла посещения на Шамбай в Индия и Афганистан, а предполагаемите му връзки с враждебни разузнавателни служби се разследват. Бунтовническият лидер е бил задържан след няколко месеца работа, каза армията, но не даде подробности.

Богатата на природен газ югозападна пакистанска провинция Белуджистан, граничеща с Афганистан и Иран, от повече от две десетилетия е сцена на бунт с ниска интензивност. Първоначално местните националисти искаха част от ресурсите на провинцията да останат за нея, но вече се борят за независимост, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани