Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хора са се дрогирали в Испания преди 3000 години, сочи проучване

[post-views]
Хора са се дрогирали в Испания преди 3000 години, сочи проучване

Хора са се дрогирали в Испания преди 3000 години, сочи проучване
Анализирани са кичури от коса, които били боядисани в червено по време на древни ритуали.
Снимка: P WITTE

Хора са се дрогирали с халюциногенни наркотици в Испания преди около 3000 години, сочи ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Учените казват, че изследване на коса от място за погребение в Менорка показва, че древните човешки цивилизации са използвали наркотици, получени от растения и храсти.

Смята се, че това е най-старото пряко доказателство в Европа за хора, приемащи халюциногенни наркотици. Те биха предизвикали делириум и халюцинации, посочват изследователите.

Констатациите, публикувани в сп. „Сайънтифик рипортс“ (Scientific Reports), показват признаци на човешка дейност в пещерата Es Càrritx, в югозападната част на Менорка.

В пещерата има над 200 човешки гроба и се смята, че е служила като ритуално и погребално място за около 600 години, до 800 г. пр.н.е.

Изследователите открили, че вещества, които имат потенциал да бъдат доста силни, може да са били използвани като част от ритуалите, провеждани в пещерата. Те може да са включвали шамани, „които са били в състояние да контролират страничните ефекти на растителните наркотици“.

Анализът на кичурите, които са били боядисани в червено по време на древните ритуали и може да са дошли от повече от един човек, открива три психоактивни вещества.

Заедно с атропин и скополамин, които предизвикват халюцинации, учените откриват ефедрин, който повишава енергията и бдителността.

Изследователите отбелязват също, че в пещерата са открити съдове с издълбани спирални мотиви върху капаците им. Някои учени, се казва в проучването, свързват тези дърворезби с „променените състояния на съзнанието“ на човека, докато е под влиянието на халюциногени.

Предишни доказателства за праисторическа употреба на наркотици в Европа се основаваха на косвени доказателства, като например появата на наркотични растения в художествени изображения.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани